« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FORMALNA ODLUKA

SAD čeka izraelski odgovor o spornoj gradnji naselja

Američki dužnosnik rekao je da SAD očekuje izraelski odgovor "uskoro", ali da nema zadanog roka

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

State Department

,

židovska naselja

Američki State Department objavio je da čeka "formalni" odgovor Izraela na zabrinutost SAD-a, odbivši komentirati izjavu premijera Benjamina Netanyahua o nastavku sporne gradnje židovskih naselja u pretežito arapskom istočnom Jeruzalemu.

Netanyahu je u ponedjeljak rekao da će se gradnja izraelskih naselja nastaviti u istočnom Jeruzalemu, unatoč prošlotjednom telefonskom pozivu američke državne tajnice Hillary Clinton koja ga je pozvala da zaustavi gradnju, u interesu napretka mirovnog procesa s Palestincima.

"Kada je naznačila ono što smatra odgovarajućim mjerama koje bi trebao poduzeti premijer, ona je zatražila odgovor izraelske vlade. Mi čekamo taj odgovor," izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na dnevnom brifingu za novinare.

Na traženje da komentira današnje Netanyahuove izjave, Crowley je rekao: "Tražili smo formalni odgovor od izraelske vlade, a kad dobijemo odgovor, mi ćemo reagirati na njega".

Crowley je također kazao kako bi posebni američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell, mogao preispitati planirani posjet regiji ovoga tjedna, ovisno o razvoju događaja.

"To je fluidna situacija. U ovome trenutku on je još uvijek u Sjedinjenim Državama", rekao je Crowley.

Hillary Clinton i George Mitchell će 18. i 19. ožujka u Moskvi sudjelovati na sastanku Kvarteta za Bliski istok, koji čine SAD, UN, EU i Rusija.

15.03.2010. 23:12:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh