« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BAGDADSKO KRIŽANJE

SAD će se žaliti na odbacivanje optužbi protiv zaštitara Blackwatera

Savezni sud SAD-a prošlog mjeseca je utvrdio da su narušena prava optuženih za ubijanje iračkih civila što je naljutilo mnoge Iračane

(Getty Images)
Više o

zaštitari

,

Joe Biden

,

Blackwater

,

irački civili

,

Irak nasilje

,

Vlada SAD

,

Savezni sud SAD

,

Xe Services

Vlada SAD-a žalit će se na odluku suda kojom su odbačene optužbe protiv zaštitara tvrtke Blackwater optuženih da su ubili 14 iračkih civila 2007. godine, rekao je u subotu potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Savezni sud SAD-a utvrdio je prošlog mjeseca da su narušena ustavna prava optuženih što je razljutilo mnoge Iračane. Vlada iračkog premijera Nurija al-Malikija angažirala je američke odvjetnike za pripremu sudske tužbe protiv Blackwatera, tvrtke koja pruža usluge zaštite i koja sada djeluje pod imenom Xe Services.

Biden je na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu, na kojoj je s njim bio irački predsjednik Jalal Talabni, izrazio "osobno žaljenje" zbog nasilja na bagdadskom križanju kada su Blackwaterovi zaštitari, kako ih se optužuje, otvorili vatru na nedužne civile.

Zaštitari su rekli da su u incidentu, koji se dogodio u razdoblju najgoreg sektaškog nasilja u Iraku, zapucali u samoobrani.

"Sjedinjene Države su odlučne, odlučne pozvati na odgovornost svakoga tko je počinio zločin protiv iračkog naroda", rekao je Biden.

"Premda u potpunosti poštujemo neovisnost i integritet pravosudnog sustava SAD-a, razočarani smo odlukom sudaca da odbace optužbe a koja je bila temeljena na načinu na koji su prikupljeni neki dokazi", rekao je Biden.

Najavio je da će Ministarstvo pravosuđa priziv uložiti idući tjedan. (hina/metro-portal)

23.01.2010. 22:19:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh