« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

SAD: Burza ponovno slabi

U Europi burzovni indeksi rastu, ali ukupno su još na gubitku

Procjene analitičarke Meredith Whitney uzrokovale slabljenje
Procjene analitičarke Meredith Whitney uzrokovale slabljenje
Više o

Burza

,

burzovni indeks

Loše prognoze o dobiti vodećih banaka u SAD-u snizile su protekloga tjedna vodeće američke burzovne indekse, dok su snažni rezultati poslovanja europskih kompanija potaknuli optimizam na europskim burzama.

Najviše su na Wall Streetu prošloga tjedna pale cijene u financijskom sektoru, i to nakon što je Meredith Whitney, ugledna analitičarka iz tvrtke Oppenheimer & Co, smanjila procjene profita najvećih američkih banaka u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Rekla je, također, da dobiti banaka neće tako skoro porasti zbog najgoreg kreditnog ciklusa posljednjih nekoliko generacija.

Uz to, najveća američka banka Citigroup, priopćila je kako će isplatiti 1,66 milijardi dolara kreditorima Enrona koji su protiv banke vodili sudski spor zbog njezine odgovornosti u stečaju nekada najveće američke energetske kompanije.

Ulagače su razočarali i slabi poslovni rezultati Oraclea, koji ukazuju da banke i kompanije smanjuju troškove namijenjene nabavi novih tehnologija. Uz to, Lehman Brothers smanjio je ciljanu cijenu Googlea za 10 posto. To je pak izazvalo pad cijena dionica u cjelokupnom tehnološkom sektoru, pri čemu je dionica Googlea pojeftinila 3,1 posto, a Oraclea 7,2 posto.

Uspješni u EuropiDobri rezultati poslovanja potaknuli su posebno snažan rast cijene dionica maloprodajne tvrtke Hennes&Mauritz (H&M) i austrijske banke Raiffeisen. Dionica švedskog lanca trgovina odjećom H&M ostvarila je skok cijene od 4,7 posto. Razlog tomu je 20-postotni rast dobiti prije oporezivanja u prvom tromjesečju, koji je premašio očekivanja tržišta. 

Gubitke na Wall Streetu ublažio je porast cijena dionica naftnih kompanija. Posljedica je to rasta terminskih cijena barela nafte na njujorškoj burzi na 105,90 dolara. Na dobitku su bile i dionice u građevinskom sektoru, nakon što je objavljeno da je u veljači porasla prodaja postojećih kuća, što je ulagače navelo na zaključak da je kriza na tržištu nekretnina zaustavljena, te da potražnja za nekretninama ponovno raste.

Snažni rezultati poslovanja kompanija i ohrabrujuće vijesti iz Europske središnje banke (ECB), poduprli su prošloga tjedna rast europskih burzovnih indeksa. Unatoč skoku, europske dionice su na gubitku od 16 posto u odnosu na početak godine. Također su na najboljem putu da zabilježe najgore tromjesečje od trećeg tromjesečja 2002., a i treće uzastopno tromjesečje zaključeno je s gubitkom. (HINA) 

31.03.2008. 02:00:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh