« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
FRKA

SAD blokira TikTok i WeChat

Ministarstvo trgovine SAD-a planira u toj zemlji zabraniti pristup TikToku i WeChatu u nedjelju kada na snagu stupaju odluke predsjednika Donalda Trumpa.

Naletili su na zabranu...
Naletili su na zabranu... (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

TikTok

,

WeChat

CNN prenosi objavu ministarstva da će od nedjelje biti zabranjena svaka distribucija aplikacija za ove društvene mreže, te navodi da se o ovoj odluci još nisu očitovali Apple i Google.

CNN pojašnjava da će korisnici koji su aplikacije skinuli do tog trenutka, moći nastaviti software, a da će se restrikcije odnositi na updateanje novih verzija aplikacija. Odnosno, to više neće biti moguće.

CNN prenosi izjavu ministra trgovine Wilbura Rossa:

"Prava promjena od nedjelje bit će da korisnici TikToka neće imati pristup poboljšanim, upgradeanim aplikacijama ili održavanju."

Dalje se navodi da će WeChat biti pod oštrijim sankcijama.

Od nedjelje će biti ilegalno podržavati ili prenositi internetski promet povezan s WeChatom, što će se na TikTok početi primjenjivati tek od 12. studenog.

Restrikcije se naknadno mogu proširiti i na druge aplikacije, ako bi se uočilo da se koriste kao sredstvo zaobilaženja sada propisanih mjera.

"Kineska komunistička partija je pokazala da ima sredstva i namjeru koristiti te aplikacije kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i gospodarstvu SAD-a", objasnio je ministar.

Vlada SAD-a navodi da restrikcije niti protiv TikToka niti protiv WeChata nisu usmjerene na korisnike ili na radnike u tvrtkama.

Ross je u pisanom priopćenju naveo da se SAD mora oduprijeti "malicioznoj praksi prikupljanja osobnih podataka američkih građana te istovremeno promicati nacionalne vrijednosti, demokratske norme utemeljene u pravilima i agresivno primjenjivati američke zakone i odredbe".

AFP i Reuers navode da ByteDance, vlasnik aplikacije TikTok koji se brine za tu aplikaciju i njezine korisnike na američkom tržištu, pokušava sve učiniti kako bi postigao sporazum o sudbini poslovanja u SAD-u, a dužnosnici ministarstva navode da predsjednik Donald Trump do nedjelje još uvijek ima vremena poništiti tu zabranu.

19.09.2020. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh