« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SUGLASNO

Sabor za oduzimanje imovine stečene kaznenim djelom

Svi saborski klubovi slažu se da se imovinska korist stečena kaznenim djelom mora oduzeti

Sabor za oduzimanje imovine stečene kaznenim djelom
Sabor za oduzimanje imovine stečene kaznenim djelom (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Hrvatski sabor

,

saborski klubovi

Saborski su klubovi u popodnevnom nastavku sjednice Hrvatskog sabora podržali Vladinu namjeru da oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom ili prekršajem, uredi posebnim zakonom. Na prijedlog klubova HDZ-a i SDP-a je sa zakonskog prijedloga koji regulira tu materiju skinuta oznaka hitnosti.

Klubovi su suglasni da je oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom značajna mjera u sprječavanju organiziranog kriminala i korupcije. Smatraju, međutim, da prijedlog treba proći dva čitanja, kako bi se dodatno nomotehnički uredilo i preciziralo pojedine odredbe.

Oporbeni klubovi usprotivili su se prijedlogu zakona o područjima i sjedištima sudova, kojim Vlada nastavlja racionalizaciju i reorganizaciju specijaliziranih i redovnih sudova. Taj zakonski prijedlog, koji je u proceduri u prvom čitanju predviđa da se postupno, do 2019., broj trgovačkih sudova sa sadašnjih 13 svede na sedam, županijskih sudova s 21 na 15, kao i da se uspostavi visoki upravni sud te samo četiri regionalna upravna suda.

Oporba je ocijenila da predložena racionalizacija mreže sudova nije utemeljena na jasnim kriterijima i analizama, nego da se Vlada vodila isključivo primjedbom EU da je sudova previše.

Ingrid Antičević Marinović protivi se, među ostalim, pripajanju Trgovačkog suda u Dubrovniku splitskom Trgovačkom sudu, jer smatra da će ono nanijeti značajne štete dubrovačkim gospodarstvenicima, koji će morati odvojiti cijeli dan da bi otišli na sud u Split.

Zastupnik HDZ-a Ivo Grbić rekao je, međutim, da će se racionalizacija trgovačkih sudova provoditi do 2019., do kada će ministar pravosuđa morati formirati stalnu službu izvan sjedišta suda. "To znači da će u Dubrovniku i nadalje raditi Trgovački sud, samo izvan sjedišta", objasnio je. (hina/metro-portal)

30.09.2010. 19:50:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh