« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nema krize

Sabor troši 10 milijuna kuna na fotokopiranje

U doba interneta saborski zastupnici još uvijek za svaku sjednicu dobivaju tiskani materijal, a izvanredne sjednice sazivaju se slanjem telegrama

(Wikipedia)
Više o

Luka Bebić

,

Vesna Pusić

,

Dragutin Lesar

,

Hrvatski sabor

,

Damir Kajin

,

trošenje u Saboru

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar upozorio je na još jedno iracionalno trošenje hrvatskih saborskih zastupnika.

Naime, Sabor godišnje na fotokopiranje troši nevjerojatnih 10 milijuna kuna, doznaje Jutarnji list.

Za svaku saborsku sjednicu tiska se ogromna količina papira koji na kraju završavaju u otpadu. Besmisleno je to u vrijeme kad je komunikacija elektroničkim putem postala uobičajen i, što je još važnije, jeftin način distribucije informacija. 

Naši saborski zastupnici ipak se niti u krizi ne žele prilagoditi, obrazovati i odreći starih navika.

- Samo na papir za jednu saborsku sjednicu potroši se 230 tisuća kuna, no taj je iznos i znatno veći kad se uračunaju troškovi za strojeve i zaposlenike u saborskoj tiskari - izračunao je Dragutin Lesar.

Predložio je zato Predsjedništvu Sabora da 90 posto materijala prebace na CD-e. Prijedlog nije prošao jer su mu se navodno usprotivili Damir Kajin i Vesna Pusić.

Iako je predsjednik Sabora Luka Bebić izjavio da će Sabor radi štednje za pola smanjiti tiskanje materijala i upućivati zastupnike da ih mogu pregledavati na internetu, ipak neće biti tako. Tako će samo vanjski klijenti dobivati materijale u elektronskom obliku.

Kad bi se pak prihvatio Lesarov prijedlog i 90 posto materijala prebacilo na CD-e, godišnja ušteda bila bi 10 milijuna kuna, što je 12 puta više nego što će se postići uštedama na kavi i sokovima, što je nedavno uvedeno u Saboru.

Sada se, prema Lesarovim podacima, tiska čak 360 kompleta svih materijala. To znači da osim 153 zastupnika i desetak klubova, svoj skupi primjerak svakog tiskanog materijala dobivaju ne samo novinari i saborske službe nego i mnogi drugi.

Lesar je uočio kako i na sazivanju izvanrednih sjednica Sabor nepotrebno rasipa novac jer zastarjeli Poslovnik propisuje da se izvanredne sjednice moraju sazivati slanjem telegrama, što je jako skupo i besmisleno u doba interneta.

Kao još jedan apsurd Lesar navodi da svaki tjedan na račun države na kućnu adesu dobije ogromnu hrpu Narodnih novina koje ionako može pročitati na internetu!

- Najgore je što mi novine i dalje dolaze iako sam već nekoliko puta rekao da ih ne želim - otkriva Lesar.

17.09.2009. 10:09:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh