« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
LEGENDA O INI

Sabor: Sutra se raspravlja o istražnom povjerenstvu za ugovore s MOL-om

Dopunjeni ugovor s MOL-om iz 2009. kao i ugovor o plinskom poslovanju SDP-ovci smatraju netransparentnima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

SDP

,

INA

,

MOL

,

ugovori

Sabor je večeras završio cjelodnevnu raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu vlade na sprječavanju nasilja među mladima, a zasjedanje će nastaviti sutra, raspravom o još jednom SDP-ovu prijedlogu - osnivanju povjerenstva koje bi istražilo okolnosti sklapanja dopunjenog ugovora s MOL-om iz 2009.

Taj i ugovor o plinskom poslovanju SDP smatra nedovoljno transparentnim, a predlažu da istražno povjerenstvo utvrdi kako je MOL s 47,1 posto dionica INA-e, tek 2,3 posto više od vlade, dobio 100 posto upravljačkih prava u INA-i.

Traže da se utvrdi je li državna imovina u tom postupku adekvatno zaštićena, jesu li članovi povjerenstva koje je vlada imenovala za pregovore s MOL-om radili u interesu hrvatskih građana i je li povjerenstvo obmanjivalo javnost prikrivajući eventualne nezakonitosti. Istražno bi povjerenstvo utvrđivalo i zašto se u postupak privatizacije nije uključila još neka zainteresirana tvrtka, zašto je Vlada odlučila preuzeti plinski posao i zašto je kupila plinsko skladište Okoli s plinom u njemu.

SDP-ovce zanima i postoje li i drugi poslovi koji su povezani sa sklapanjem ugovora, je li se u tom poslu pogodovalo MOL-u, te je li zbog eventualnih nezakonitosti oštećen državni proračun. HDZ je najavio da će podržati osnivanje istražnog povjerenstva, ali i zatražiti da se djelokrug njegova rada proširi na razdoblje od 2002., odnosno od početka procesa privatizacije Ine, za vlade Ivice Račana.

HDZ-ovce zanima zašto je vlada na odlasku odlučila privatizirati jednu od najvažnijih državnih kompanija koja je ostvarivala profit od 350 milijuna kuna, i to na način da je strateški partner MOL za kupljenih 25 posto plus jednu dionicu dobio znatno veća upravljačka prava od onih koja bi odgovarala udjelu u vlasništvu. Drže da bi povjerenstvo trebalo istražiti i je li Račanova vlada s MOL-om sklopila i neki tajni sporazum koji toj mađarskoj kompaniji jamči velika upravljačka prava. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 21:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh