« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
POTVRDA IMUNITETNOG POVJERENSTVA

Sabor skinuo Sanaderu zastupnički imunitet

Sabor je skinuo Sanaderu zastupnički imunitet kako bi USKOK mogao protiv Sanadera pokrenuti kaznene postupke u slučajevima Hypo banke i Ina-MOL

Sanader pri uhićenju u Salzburgu
Više o

Ivo Sanader

,

USKOK

,

Sabor

,

INA

,

Hypo banka

,

MOL

,

zastupnički imunitet

Hrvatski sabor danas je potvrdio odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojima je bivšem premijeru Ivi Sanaderu skinut zastupnički imunitet, što je tražio USKOK kako bi protiv Sanadera mogao pokrenuti kaznene postupke u slučajevima Hypo banke i Ina-MOL.

Budući da je MIP te odluke donio u vrijeme dok Sabor nije zasjedao, zastupnici su ih danas formalno potvrdili na plenarnoj sjednici.

MIP je početkom rujna odobrio USKOK-ov zahtjev da se Sanaderu, nezavisnom zastupniku, skine imunitet kako bi ga se kazneno gonilo zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog profiterstva.

USKOK ga optužnicom tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlorabio položaj te nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

Optužen je za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije.

O osnovanosti te, prve USKOK-ove optužnice protiv bivšeg hrvatskog premijera danas će se očitovati optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Sabor je potvrdio i MIP-ovu odluku kojom je Sanaderu imunitet skinut i radi pokretanja kaznenog postupka zbog optužbi da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

U optužnici, koju je USKOK podigao prošloga tjedna, Sanadera se tereti i da je, zlorabeći položaj premijera, za spomenuti iznos mita dogovarao i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

Zastupnici su danas potvrdili i MIP-ovu odluku da se imunitet skine HDZ-ovu zastupniku Vedranu Rožiću, bivšeg nogometašu i čelniku Hajduka, protiv kojega je splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog sumnje u gospodarske zlouporabe u tom nogometnom klubu.

30.09.2011. 13:36:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh