« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POTICANJE OPTIMIZMA?!

Sabor raspravlja o rebalansu proračuna

Premijerka Kosor iz Sabora je poručila kako je Vlada ovim rebalansom proračuna htjela osigurati društvenu ravnotežu

rebalans proračuna sabor
rebalans proračuna sabor (Bernard Čović/Cropix)
Više o

Sabor

,

Jadranka Kosor

,

rebalans proračuna

Počela je izvanredna sjednica Sabora o rebalansu proračuna za ovu godinu. Premijerka Jadranka Kosor u Saboru je poručila da je glavni temelj i kriterij koji je vodio Vladu pri izradi rebalansa proračuna bila društvena ravnoteža, standard građana i poticanje optimizma.

"Glavni kriterij koji nas je vodio pri izradi rebalansa proračuna jest ono što bismo mogli najkraće reći društvena ravnoteža, dakle standard građana i poticanje optimizma kod građana budući da smo svjesni situacije da potrošnja opada, a istodobno raste štednja u bankama", kazala je Kosor obraćajući se saborskim zastupnicima.

Rebalansom državnog proračuna predviđeno je smanjenje proračunskih prihoda za 4,5 milijardi kuna, dok se proračunski rashodi povećavaju za 898,2 milijuna kuna. Proračunski prihodi planiraju se u iznosu od 108,3 milijarde kuna, a rashodi u iznosu 122,3 milijarde kuna, pri čemu se najveći pad prihoda očekuje kod poreznih prihoda i doprinosa.

>> Poslodavci: Rebalans ne donosi ništa novo, i dalje ćemo se zaduživati

Deficit proračuna tako se povećava za 5,4 milijarde kuna, na 14 milijardi kuna, odnosno na 4,2 posto BDP-a. Rebalans ovogodišnjeg proračuna rađen je na projekciji realnog pada BDP-a u ovoj godini za 1,6 posto.

Rebalansom se osigurava dodatnih 356 milijuna kuna za mirovine, 386 milijuna kuna za nezaposlene i 50 milijuna kuna za aktivnu politiku zapošljavanja, potom dodatnih 600 milijuna kuna za subvencije poljoprivredi, 300 milijuna kuna za štete zbog elementarnih nepogoda, 100 milijuna kuna za rodiljne naknade i 170 milijuna kuna za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Umjesto ranije planiranih nešto više od 28 milijardi kuna, država se planira zadužiti za ukupno 34,6 milijardi kuna za otplatu dospjelih obveza i financiranje deficita, a do sada se zadužila za oko 25,1 milijardu kuna. Vlada je Saboru predložila i da donese odluku da proračunski rashodi u 2011. i 2012. ostanu na razini ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna.

Rebalans proračuna dobio je potporu saborskih odbora. Za pojedinačnu raspravu je prijavljeno 50-ak zastupnika. (hina/metro-portal)

26.08.2010. 15:12:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh