« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
USPRKOS SVEMU

Sabor prihvatio arbitražni sporazum

Nakon optužbi za veleizdaju i brige oko političkog utjecaja na arbitre, 80 ruku za, 45 suzdržanih i samo 8 protiv

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Sabor

,

arbitražni sporazum

Hrvatski sabor u ponedjeljak navečer prihvatio je prijedlog arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Nakon što je predsjednik Sabora Luka Bebić utvrdio da je postignut kvorum, zastupnici su pristupili pojedinačnom glasovanju koje je zatražio klub HDSSB-a.

Po završetku glasovanja rezultati su pokazali kako je 80 zastupnika bilo za, 45 se izjasnilo suzdržanima dok je protiv bilo samo 8, piše Jutarnji list.

Protiv je glasovao IDS-ov zastupnik Damir Kajin, HSP-ov Danijel Srb, HDSSB-ov Boro Grubišić, nezavisni Dragutin Lesar, te Ivo Josipović, Ivica Pančić, Zoran Vinković i Tanja Vrbat iz SDP-a.

Prije toga premijerka Jadranka Kosor zastupnike je pozvala da prihvate predloženi sporazum. Poručila je kako je on bolji od prvog prijedloga Ollija Rehna, kojega je Sabor već prihvatio, te dodala da nema govora o odricanju od hrvatskog teritorija.

Time je završeno cjelodnevno saborsko prepucavanje u kojemu su padale optužbe za veleizdaju i obrane kako je to najbolje rješenje. Slijedi potpisivanje dokumenta i put premijerke Kosor u Stockholm gdje će ga predati europskim dužnosnicima.

Prema sporazumu, uspostavlja se međunarodni Arbitražni sud koji će između dviju zemalja utvrditi tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja.

Uz Sporazum o arbitraži, Sabor je usvojio i Izjavu o neprejudiciranju u kojoj stoji da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem. Izjava će biti potpisana uoči saborske ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

02.11.2009. 19:13:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh