« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KONAČNI PRIJEDLOG

Sabor podupro zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine

Zahtjev za oduzimanje nezakonito stečene imovine mogao bi se uputiti i prije i tijekom i nakon kaznenog postupka

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

oduzimanje imovine

,

Hrvatski sabor

Saborski klubovi podržali su konačni prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uvodno je kazao kako zakon predviđa da je odluka o oduzimanju imovinske koristi isključivo u nadležnosti suda. Sudskom odlukom kojom se utvrđuje krivnja utvrđivat će se i kolika je imovinska korist ostvarena, a kada odluka postane pravomoćna te stvari (nekretnine i pokretnine) postaju vlasništvo Republike Hrvatske.

Zahtjev za oduzimanje takve imovine mogao bi se uputiti i prije i tijekom i nakon kaznenog postupka, a postupak oduzimanja mogao bi se nastaviti i po obustavljanju kaznenog postupka ili ako okrivljenik umre, a utvrdi se da nezakonito stečenom imovinom raspolažu njegovi nasljednici ili treće osobe. Zakonom bi se banke obvezalo na dostavljanje podataka o financijskom stanju optuženika, a do pravomoćnosti presude zabranjuje im se isplaćivanje blokiranih sredstava korisniku.

Predstavnici saborskih klubova u raspravi su naglasili kako zakon izražava temeljno načelo da nitko ne smije zadržati imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelom i prekršajem.

"Počinitelji kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala te imovinskih kaznena djela imaju svoj jedan jedini racio - da se dokopaju imovine na nezakonit način. Budemo li imali efikasan način da im imovinu oduzmemo, taj će glavni racio nestati", poručila je Ana Lovrin (HDZ).

Zakon će podržati i SDP, u čije je ime Ingrid Antičević Marinović kazala kako bi pravosuđe tim propisom trebalo stati na kraj sve suptilnijim i sofisticiranijim kaznenim djelima gospodarskog kriminala. No, upozorila je da zakon u svojoj punini neće zaživjeti ako se ne onemogući osnivanje tvrtki koje služe samo za pranje novca.

"Dok god ne bude obveze da nekretnina mora biti upisana ili će se u protivnom izgubiti pravni osnov za stjecanje vlasništva u zemljišnoj knjizi, neće se puno napraviti", istaknula je Ingrid Antičević Marinović.

Zakon je podržala i Danica Hursa u ime Kluba HNS/HSU-a. "Glasno i sa zadovoljstvom možemo reći - konačno", poručila je.

Nenad Stazić (SDP) u pojedinačnoj je raspravi kazao kako zakon potpuno obeshrabruje potencijalne kriminalce da uđu u kriminal kako bi stekli imovinsku korist.

No, smatra i da bi pravosuđe, ako zbog sumnji u zlouporabu ovlasti bude uhićen predsjednik neke stranke, osim njegove i imovine njegove obitelji trebalo blokirati i imovinu njegove stranke, "jer postoji mogućnost da se ta imovina odlijeva i nestane".

Uzvratili su mu iz HDZ-ovih klupa, ističući kako ni njegova stranka nije imuna na afere.

"Svi možemo dati svoj prilog, a SDP pogotovo, i imali bi što pričati o vremenu svoje kratkotrajne vladavine", poručio je Staziću HDZ-ovac Krunoslav Markovinović, po običaju nabrajajući SDP-ove afere poput Daimlera, privatizacije hotela i drugih. (hina/metro-portal)

13.12.2010. 15:16:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh