« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VEĆINOM GLASOVA

Sabor odobrio pritvaranje Branimira Glavaša

HDSSB ocijenio kako se "presudom Glavašu pokazalo da je pravda selektivna i nije jednaka za sve".

(V.M.Tauber, CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

Sabor

,

MIP

,

Mandatno-imunitetno povjerenstvo

,

HDSSB

,

presuda Glavašu

,

pritvaranje Glavaša

,

Boro Grubišić

Nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) prije desetak dana skinulo imunitet Branimiru Glavašu i time odobrilo njegovo pritvaranje na temelju presude za ratni zločin, danas je tu odluku većinom glasova odobrio saborski plenum.

U raspravi je protiv takve odluke bio Boro Grubišić (HDSSB) koji je rekao da se radi o političkom procesu protiv "mučenika" Glavaša, te ustvrdio kako su i odluka suda i odluka MIP-a, te današnja rasprava "žalosni, sramotni i tragični događaj".

"Kome to danas osuda hrvatskog generala donosi bodove?", upitao je Grubišić i upozorio kako do danas još uvijek nije podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja za razaranje gradova i sela u Slavoniji koja je, naglasio je, najviše stradala u Domovinskome ratu. "Zar državni odvjetnik i sudovi u Hrvatskoj nemaju pravo tražiti sudski i kazneni progon? Tko je to zabranio?", nastavio je s upitima Grubišić upozorivši kako je dužnost hrvatskih sudova da sve zločince "privedu pravdi".

"A s presudom Glavašu pokazali smo da je pravda selektivna i nije jednaka za sve", ocijenio je HDSSB-ov zastupnik ustvrdivši kako se na temelju presude Glavašu može zaključiti da je ponovno "udaren pečat genocidnosti hrvatskom narodu, te da se priprema teren za nove sukobe unutar tog naroda".

Kao potvrdu naveo je da u presudi stoji formulacija da je Glavaš kaznena djela počinio "za vrijeme oružanog sukoba". "Gle formulacije! Nema Domovinskog rata, nema agresije na Hrvatsku. O čemu to govorimo?", ponovno je upitao Grubišić zaključivši kako, bez obzira na pokušaje uvođenja "nove istine", hrvatski narod i Slavonija "neće pasti".

Damir Kajin (IDS) složio se kako je Slavonija najviše stradala, ali rekao kako svaki zločin, bio počinjen između 1941. i 1945, nakon 1945., ili između 1991. i 1995. treba sankcionirati. "Želim vjerovati da suđenje Glavašu nije bilo politički motivirano", dodao je Kajin i ustvrdio kako bi Glavaša trebalo iz BiH, gdje se trenutačno nalazi, prepratiti u Hrvatsku u pritvor, te da dvije države o tom i sličnim slučajevima trebaju postići sporazum.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako će njihov klub glasovati za odluku MIP-a. Podsjetio je da je SDP bio za skidanje Glavaševa imuniteta i kad je lani njegovo pritvaranje tražilo Državno odvjetništvo, a kada je saborska većina to odbila učiniti.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) 11. svibnja Branimiru Glavašu ukinulo je zastupnički imunitet za pritvor.

MIP je odobrio zahtjev zagrebačkog Županijskog suda koji je u petak 8. svibnja, nakon presude Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin u Osijeku 1991., od Sabora zatražio odobrenje za Glavaševo pritvaranje, odnosno ukidanje zastupničkog imuniteta za pritvor. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 16:49:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh