« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
VIJENAC U MORU

Britanski veterani održali komemoraciju na Visu

Britansko vojno groblje na Visu postoji od bitke s Francuzima 1811. godine.

(Jakov Prkić, CROPIX)
Više o

el shatt

,

komemoracija

,

Komiža

,

Ante Urlić

,

Vis

,

britanski veterani

,

David Blunt

,

Mate Raboteg

Na britanskome groblju u Visu te kod spomenika Kraljevskoga zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske ponad grada i na partizanskome groblju u Komiži danas su održane komemoracije britanskim vojnicima poginulim u Drugome svjetskom ratu na otoku Visu.

Vijence su položili britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, zapovjednik Hrvatske ratne moranarice (HRM), kontraadmiral Ante Urlić, predstavnici gradova Visa i Komiže i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske te britanski veterani koji su sudjelovali u ratnim operacijama na otoku Visu u Drugome svjetskom ratu.

Britansko groblje u Visu, na kojem su pokopani britanski vojnici poginuli na Visu u Drugome svjetskom ratu, postoji još od 19. stoljeća jer su na njemu, kako je rečeno, pokopani i britanski vojnici poginuli u bitki protiv Francuske vojske na području otoka Visa 1811. godine.

Zapovjednik HRM-a Ante Urlić i predstavnici britanskih vojnih veterana u Komiži bacili su vijence u more u čast mornarima poginulima u Drugome svjetskom ratu.

Brodom Hrvatske obalne straže šesteročlano izaslanstvo britanskih vojnih veterana prevezeno je od Komiže do Visa, što je izazvalo oduševljenje britanskih gostiju.

Oko šest tisuća britanskih komandosa i pripadnika Kraljevske ratne mornarice stigli su 1943. i 1944. godine na otok Vis kako bi pomogli borbi protiv sila osovine. Vojna baza na Visu imala je i uzletište za zrakoplove kojima je dostavljana hrana, vojska i oružje, a to uzletište, koje su u Drugome svjetskom ratu izgradili Britanci, i sada se može vidjeti.

U sklopu komemoracije sinoć je u zgradi baterija u Visu otvorena izložba Hrvatskoga povijesnog muzeja pod nazivom "El Shatt - zbjeg iz Hrvatske u pustinju Sinaja". Izložba prikazuje život više od 30 tisuća izbjeglica iz Hrvatske smještenih u izbjegličkim logorima u pustinji Sinaja. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 21:22:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh