« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PRAVOSUDNA SLOGA

Sabor jednoglasno podržao zakon o probaciji

Prvi rezultati novih zakona, koji bi trebali smanjiti broj zatvorenika i financijski rasteretiti zatvorski sustav, očekuju se za tri godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Sabor

,

pravosuđe

,

zatvorski sustav

,

zakon o probaciji

,

Zakon o elektroničkim medijima

Sabor je danas jednoglasno donio paket pravosudnih zakona, među kojima su i tri potpuno nova zakona, koja reguliraju do sada neregulirana područja - zakoni o probaciji, o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima te o pravosudnoj akademiji.

Zakonom o probaciji je, po uzoru na europska rješenja, uveden sustav izvršenja kazni za blaža kaznena djela izvan zatvora, odnosno na nadziranoj slobodi.

Probacija bi trebala smanjiti broj ljudi u zatvorima, a time i poboljšati uvjete u postojećim zatvorskim kapacitetima.

Dan probacije je tri puta jeftiniji od dana zatvora, a prvi rezultati novog sustava očekuju se za tri godine, budući da su potrebna velika početna ulaganja, koja će se dijelom namaknuti donacijama u međunarodnim projektima.

Zakon o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima jamči zaštitu temeljnih prava maloljetnika, koja se mogu ograničiti samo u iznimnim slučajevima i u granicama nužnim za ostvarivanje svrhe sankcije.

Maloljetnicima, kao posebno osjetljivoj populaciji, posebno se jamči tajnost podataka i identiteta. Podaci o njima mogu biti dostupni samo nadležnim tijelima za otkrivanje i progon počinitelja kaznenih djela.

Zakonom o pravosudnoj akademiji određuje se pravni okvir Pravosudne akademije kao neovisne institucije, koja će provoditi početnu izobrazbu i osposobljavanje kandidata za samostalno, odgovorno i nepristrano obnašanje pravosudne dužnosti.

Akademija će provoditi stručno obrazovanje vježbenika, sudskih savjetnika i kontinuirano usavršavanje pravosudnih dužnosnika.

Donesen je novi Zakon o elektroničkim medijima, o vodama i o financiranju vodnog gospodarstva, s EU je usklađen sustav potpora u ribarstvu i poljoprivredi. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 12:18:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh