« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

SABH odbacuje optužbe za partizanske zločine

Ubijanje nije bilo stil partizanskog ratovanja i djelovanja

Vesna Čulinović-Konstatinović
Vesna Čulinović-Konstatinović (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

Vesna Čulinović-Konstatinović

,

Savez antifašističkih boraca

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović-Konstatinović rekla je danas u Sisku da se ta organizacija suprotstavlja tvrdnjama da su "partizani i antifašisti krvavi, da su ubijali i klali", istaknuvši da "ubijanje nije bilo stil partizanskog ratovanja i djelovanja" i da je "bilo vrlo malo kriminalnih radnja izvan ratnih djelovanja".

"Odbacujemo optužbe da su svi komunisti i antifašisti bili ratni zločinci. Svatko tko je počinio kriminalno djelo neka za to i odgovara", rekla je Čulinović-Konstatinović na izbornoj skupštini Zajednice udruga antifašista Sisačko-moslavačke županije.

Zauzela se za "odlučnije promicanje istine o Drugom svjetskom ratu i hrvatskom antifašizmu, posebno među mladima, i to učenicima osnovnih i srednjih škola, kojima, kako je istaknula, "treba reći da su partizani strijeljali svoje pripadnike ako su ukrali šaku soli ili krumpir".

Podsjetivši na Prvi partizanski odred osnovan 22. lipnja 1941. u šumi Brezovici kod Siska, ustvrdila je da je to bio prvi oružani antifašistički odred u porobljenoj Europi u Drugom svjetskom ratu. Spomenula je i njegova zapovjednika Vladu Janića Capu i druge pripadnike tog odreda, koji su, kako je rekla, svijetao primjer hrvatskog i europskog antifašizma.

"Mislim da je svima dobronamjernima i korektnima jasno da mi borci NOR-a i antifašisti poštujemo hrvatske branitelje Domovinskog rata koji su obranili ono što smo mi stvorili u Drugom svjetskom ratu", naglasila je Čulinović-Milutinović.

Izbornoj skupštini Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Sisačko-moslavačke županije nazočili su Rade Bulat, nositelj ordena narodnog heroja Jugoslavije, saborski zastupnik SDP-a Davorko Vidović, zamjenik sisačko-moslavačke županice Rajko Mladenović te predstavnici županijskih organizacija SDP-a i HNS-a. (HINA)

18.09.2008. 22:11:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh