« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POLITIKA DEMOKRATIZACIJE

Saakašvilijeva stranka pobijedila na lokalnim izborima

Stranka gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija premoćno je pobijedila na lokalnim izborima, prema izlaznim anketama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Gruzija

,

Mihail Saakašvili

,

lokalni izbori

Saakašvilijev Pokret za nacionalno jedinstvo osvojio je 60 posto glasova za gradsko vijeće glavnog grada i dosadašnji gradonačelnik Giorgi Ugulava, blizak Saakašvilijev saveznik, ponovno je izabran s 61 posto glasova, prema ispitivanjima kanala Rustavi-2 i Imedi, objavljenim odmah nakon zatvaranja biračkih ureda.

Lokalne izbore, koji se se održavali u nedjelju u 64 lokalnih uprava diljem zemlje, analitičari smatraju testom popularnosti za politiku demokratizacije koju je pokrenuo šef države te bivše sovjetske republike.

Za gruzijskog predsjednika to je prvi izborni test nakon rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008. nakon kojeg je oštro kritiziran u zemlji i u inozemstvu.

Prvi puta su građani izravno birali gradonačelnika. Tu funkciju neki promatrači smatraju mogućom odskočnom daskom za mjesto predsjednika koje će biti slobodno 2013. nakon drugog mandata Mihaila Saakašvilija.

Ranije je gradonačelnika biralo 50 članova gradskog vijeća Tbilisija.

Oporbenjak Irakli Alassanija, također kandidata za gradonačelnika Tbilisija, dobio je 17 posto glasova, prema izlaznim anketama. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) uputila je 200 međunarodnih promatrača u Gruziju, što je rijedak slučaj za lokalne izbore. (hina/metro-portal)

30.05.2010. 21:00:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh