« Svijet
objavljeno prije 13 godina
MODEL OPORAVKA

S. Koreja zatvorila fakultete i studente poslala na rad u tvornice

Kako bi obnovila svoje posrnulo gosporarstvo, S. Koreja poslala je studente na 10-mjesečni rad

Rad u tvornici
Rad u tvornici (Wikipedia)
Više o

studenti

,

Sjeverna Koreja

,

radna snaga

U pokušaju da obnovi gospodarstvo zemlje, Sjeverna Koreja primjenila je neobičnu metodu - na sljedećih deset mjeseci zatvorila je sva svoja sveučilišta, a studente poslala u tvornice i na rad u poljoprivrednom i gospodarskom sektoru, prenosi Hina Daily Telegraph.

Pjongjang je objavio sjevernokorejskome narodu da će zemlja postići svoj cilj i posati "velika, napredna i jaka nacija" 2012. godine, kada se obilježava 100. godišnjica rođenja osnivača države Kim Il-sunga.

Uz to, sadašnji vođa Kim Jong-il u veljači će napuniti 70 godina, a "dragi vođa" nada se da će moći predati svoje dužnosti i ekonomski jaču državu u ruke svojeg sina i nasljednika Kim Jong-una.

Vlada u Pjongjangu ovog je tjedna naredila svim sveučilištima da prestanu s radom do travnja sljedeće godine. Jedina iznimka su studenti koji će diplomirati u sljedećih nekoliko mjeseci i strani studenti.

Prema izvještajima iz Sjeverne Koreje, studenti će raditi na građevinskim projektima u velikim gradovima, ali i u poljoprivrednim područjima.

Skriveni razlozi

Analitičari u Japanu smatraju da se iza ove odluke kriju i drugi razlozi.

"Jedan razlog je mogućnost demonstracija na sveučilištima", kazao je profesor sa sveučilišta u Tokiju, Tohimitsu Shigemura. "Sjevernokorejsko vodstvo promatralo je ustanke u arapskome svijetu i brine se da bi se to moglo dogoditi i u Sjevernoj Koreji. Strah ih je da bi sve moglo krenuti sa sveučilišta", dodao je.

Shigemura je također kazao da je Sjeverna Koreja nedavno od Kine kupila opremu protiv demonstranata, uključujući i suzavce i policijske palice. Sjeverna Koreja jedna je od najzatvorenijih i najsiromašnijih zemalja na svijetu.

30.06.2011. 20:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh