« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
UNATOČ PROTIVLJENJU

S. Koreja: Nećemo se odreći prava na lansiranje

"Nikada se nećemo odreći prava na lansiranje civilnog satelita, to je legitimno pravo suverene države i bitna etapa u gospodarskom razvoju", ističu vlasti

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

lansiranje satelita

,

Kim Jong-un

Unatoč tomu što je znatan dio međunarodne zajednice poziva da odustane od lansiranja satelita sredinom sljedećeg mjeseca, vlasti Sjeverne Koreje poručile su kako nemaju namjeru odreći se svog prava na lansiranje, prenosi Hina.

"Nikada se nećemo odreći prava na lansiranje civilnog satelita, to je legitimno pravo suverene države i bitna etapa u gospodarskom razvoju", ističe KCNA, prenoseći izjave komunističkog režima.

U tom priopćenju KCNA-e, Sjeverna Koreja ističe da je pozvala američku NASA-u da pošalje svoje stručnjake (na lansirni poligon) "kako bi se svojim očima mogli uvjeriti u mirnodopsku narav lansiranja našeg satelita".

Pjongjang je nešto ranije bio objavio kako je pozvao strane novinare i stručnjake - ne spomenuvši NASA-u - da nazoči toj operaciji planiranoj između 12. i 16. travnja, kojom će se obilježiti sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Ova izjava iz Pjongjanga dolazi u času kada je njezin južni susjed i zakleti neprijatelj Južna Koreja domaćin susreta na vrhu na temu sigurnosti nuklearnog materijala radi sprječavanja nuklearnog terorizma.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sumnjaju da je riječ o prikrivenom lansiranju rakete usprkos rezolucijama UN-a koje Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i balističke pokuse

27.03.2012. 10:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh