« Život
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

S kim najradije surađujemo?

Hrvati najčešće surađuju sa starijim osobama i majkama male djece, nešto manje sa strancima i članovima manjinskih i etničkih skupina

Hrvatima su raznoliki kolege - normalna stvar
Hrvatima su raznoliki kolege - normalna stvar (Arhiva)
Više o

posao

,

suradnja

,

starije osobe

Finci i Hrvati najviše su okruženi raznolikošću na radnom mjestu, dok Hrvati najčešće surađuju sa starijim osobama i majkama male djece, nešto manje sa strancima i članovima manjinskih i etničkih skupina, a najmanje s osobama s invaliditetom te pripadnicima LGBT zajednice, objavio je portal MojPosao.

Četiri od deset zaposlenika u Europi ne susreće se s raznolikošću u svojoj radnoj okolini, pokazalo je međunarodno istraživanje o raznolikosti koje je proveo Paylab u devet europskih zemalja tijekom 2018. godine. 

Cilj istraživanja bio je utvrditi stvarne interakcije na poslu sa skupinama zaposlenika koji su često u nepovoljnom položaju na tržištu rada, među kojima su stranci, pripadnici manjinskih i etničkih skupina, osobe s tjelesnim invaliditetom, majke male djece, djelatnici stariji od 55 godina i osobe s različitim seksualnim orijentacijama ili identitetima.

Istraživanje je pokazalo da se sa različitošću na poslu najrjeđe susreću radnici u Mađarskoj, gdje 49 posto ispitanika na poslu nikada nije surađivalo s pripadnikom navedenih kategorija te radnici u Sloveniji s 44 posto. Slijede Slovačka, Češka, Latvija, Litva i Bugarska s oko 40 posto i Finska s 35 posto.

Radnici u Hrvatskoj tako su najviše okruženi s različitošću jer samo 29 posto radnika na poslu nije susrelo pripadnike tih kategorija.

Istraživanje je potom pokazalo kako Hrvati različitost najčešće doživljavaju radeći sa starijim kolegama, gdje je više od polovice ispitanika radilo s osobom starijom od 55, a s majkama djece mlađe od 10 godina radilo je 49 posto ispitanika.

Četvrtina ispitanih u Hrvatskoj radilo je sa strancima i članovima manjinskih i etničkih skupina, 17 posto s osobama s invaliditetom te 15 posto s pripadnicima LGBT zajednice.

Na pitanje smeta li ih prisustvo pripadnika istraživanih skupina u njihovoj radnoj okolini, većina ispitanika odgovorila je negativno, pri čemu su hrvatski ispitanici najotvoreniji za rad s osobama s invaliditetom te bi tako 29 posto ispitanih rado surađivalo s njima.

Najveću razinu netolerantnosti hrvatski ispitanici pokazali su prema članovima LGBT zajednice gdje je 18 posto ispitanih izjavilo da bi im bilo drago raditi s pripadnicima te skupine, dva posto ispitanih izjavilo je da ih poslovna interakcija s njima jako uznemirava, dok prema ostalim kategorijama uznemirenost osjeća otprilike jedan posto ispitanih.

Najotvoreniji za rad s LGBT osobama su Finci gdje je 28 posto ispitanika izjavilo da bi im bilo drago raditi s pripadnicima te grupe, a također vode i u kategoriji prihvaćanja stranaca s 31 posto, dok je Hrvatska na drugom mjestu s 29 posto.

22.03.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh