« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
HUMANOST

S igricom za mobitele - protiv mobitela

Igrica za moderne mobitele "Phone Story" na radikalan način pokazuje neljudske uvjete u kojima se mobiteli proizvode

Phone Story opisuje kako nastaju smartphoni
Phone Story opisuje kako nastaju smartphoni (PhoneStory.org)
Više o

mobiteli

,

dječji rad

,

proizvodnja mobitela

,

Phone Story

,

igrica za mobitel

Negdje u Kongu sjede polugola djeca i s najprimitivnijim alatima vade rudu koltan (kolumbit-tantalit). Kada neko dijete stane da malo predahne odmah do njega dođu dva čuvara naoružana strojnicama i počnu na njega galamiti.

Konačno, raditi se mora brzo jer je koltan potreban za proizvodnju mobitela. Rudnik koji je stiliziran kao u crtićima je prva razina igrice za mobitele "Phone Story". Igrač uskače u ulogu čuvara. Onaj tko dobro izviče djecu-radnike penje se na viši nivo.

Ta igrica nije daleko od stvarnosti. U afričkim rudnicima koltana izrabljuju se radnici koji su često još djeca. Od dobitka koji se utrži prodajom te rude u mnogim slučajevima se i financiraju građanski ratovi.

"Phone Story" na drastičan način pokazuje neljudske uvjete u kojima se proizvode moderni mobiteli: igrači moraju mučiti djecu-radnike u Africi ili uhvatiti na vrijeme one koji iz očaja zbog stravičnih uvjeta rada skaču s krova tvornice.

Kompjuterski glas pritom u pozadini priča o tim uvjetima rada: "Kao i većina elektronskih uređaja i ovaj je mobitel sastavljen u Kini, u jednoj tvornici velikoj kao grad. Ljudi koji u njoj rade su stalno izloženi zlostavljanju i diskriminaciji. Oni rade u neljudskim uvjetima i moraju odrađivati ilegalne prekovremene sate. U samo nekoliko mjeseci više od 20 radnika je iz očaja izvršilo samoubojstvo."

Serija samoubojstava na koju se misli dogodila se 2010. u tvornici tajvanskog koncerna Foxconna koji, između ostalog, sklapa i Appleove iPhonove i iPadove.

Nepoželjnja u Appleovoj trgovini

Talijanski proizvođač softvera Molleindustria je izbacio "Phone Story" na tržište u rujnu prošle godine. Njezinu aplikaciju za iPhone su predstavili kao "Anti-iPhone igricu za iPhone". Programeri su na njoj radili bez honorara, a prihod od njezine prodaje u Appleovoj trgovini aplikacija (App-Storeu) trebao je ići organizaciji koja se bori za prava radnika sa sjedištem u Hongkongu "Students and Scholars Against Corporate Misbehavior", skraćeno SACOM.

No, proizvođač iPhona to nije smatrao nimalo zabavnim niti duhovitim. U roku od nekoliko sati nakon njezinog objavljivanja Apple je izbrisao igricu iz svoje trgovine s objašnjenjem da ona pokazuje stravične sadržaje i zlostavljanje djece. Osim toga, argumentirali su u Appleu, aplikacija kojom se skupljaju donacije morao bi biti besplatan. Paolo Pedercini iz Molleindustrije smatra ovaj argument samo smišljenim izgovorom. On priznaje da je igra puna crnog humora i nasilja, ali u stilu crtića, na stilizirani način, kako je napismeno objasnio Deutsche Welleu: "Ova igrica je blaža od nekih drugih u App Storeu. Potresna je puno više veza koju igrač uspostavlja sa situacijom u stvarnosti."

"Radikalne igre"

U kratkom vremenu u kojem se "Phone Story" mogao kupiti u Appleovoj trgovini aplikacija skinut je više od 900 puta. Nakon što ju je Apple povukao iz ponude, ona se još može dobiti samo u Googleovom "Android Marketu". Prema navodima Molleindustrije tamo je kupljena 4.600 puta, što je do sada donijelo zaradu od 6.000 dolara. Molleindustria namjerava ovoga tjedna novac prebaciti na račun SACOM-a. "To nije obična kompjuterska igrica, to je program prosvjetljenja, informacijska kampanja kako bi se senzibilizirala svijest potrošača pri kupnji smartphonova", kaže Debby Chan iz SACOM-a. Donator želi da SACOM novac od te igrice proslijedi preživjelim žrtvama koje su pokušale u Foxconnu počiniti samoubojstvo i SACOM je obećao da će to učiniti.

"Phone Story" nije jedina igrica Molleindustrije. Programeri tog proizvođača softvera su kreirali čitav niz takozvanih "radikalnih igara". Svima im je zajednički nazivnik da tematiziraju neku negativnu političku ili socijalnu pojavu: igrači tako moraju upravljati lancima brze hrane i naftnim koncernima ili prikriti seksualna zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Ako vas zanima igrica, svratite do PhoneStory stranica i naučite štogod o tome kako je vaš smartphone stigao do vas.

Piše: Christoph Ricking/Dunja Dragojević/DW
03.02.2012. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh