« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
irska:

Ryanair pomaže Hrvatima ulažući milijune za Lisabonski sporazum

Niskobudžetna aviokompanija ne želi irskim vlastima dopustiti uništavanje nacionalne ekonomije

(Jure Mišković/CROPIX)
Više o

intel

,

brian cowen

,

Ryanair

,

proširenje EU

,

Michael O’Leary

,

Lisabonski sporazum

,

Micheál Martin

Irska niskobudžetna aviokompanija Ryanair ovaj je tjedan najavila da će uložiti pola milijuna eura kako bi Irce uvjerila da na referendumu u listopadu kažu 'da' Lisabonskom sporazumu.

Direktor te kompanije Michael O'Leary ne želi sudbinu referenduma prepustiti premijeru Brianu Cowenu, ministru vanjskih poslova Micheálu Martinu te, kako kaže, ostalim nesposobnjakovićima na vlasti.

Irci su prošle godine odbili sporazum koji bi trebao olakšati donošenje odluka u Europskoj Uniji, a po nekim tumačenjima predstavlja i preduvjet za daljnje proširenje EU, uključujući i ono na Hrvatsku.

U međuvremenu je Irska izborila važne ustupke, uključujući kontrolu nad porezima, vojnu neutralnost i pravo na jednog povjerenika EU, a novi je referendum raspisan za 2. listopada.

O'Leary smatra da irsku ekonomiju uništavaju domaći nekompetentni političari, nesposobna javna uprava i pohlepni šefovi sindikata javnih službi koji su kroz socijalno partnerstvo posljednjih godina uništili konkurentnost Irske.

Prema njemu, bez Europe i uvođenja eura kao valute irskoj ekonomiji prijeti propast.

Irska vlada trenutno je zaokupljena borbom protiv recesije pa nadolazeći referendum nije u prvom planu, tako da su poduzetnici preuzeli inicijativu.

Tako je i irska podružnica Intela najavila da će na kampanju u korist sporazuma potrošiti nekoliko stotina tisuća eura.

Protivnici sporazuma tvrde da će taj dokument koristiti biznisu, a oštetiti radnike. Kampanja protiv ustava EU, u kojoj je okupljeno 16 ljevičarskih udruga, tvrdi da će Lisabonski sporazum dovesti do privatizacije javnih službi, posebice kroz liberalizaciju zdravstva, obrazovanja i energetskog sektora.

Prema posljednjim anketama, velika većina Iraca ipak planira reći 'da' Lisabonskom sporazumu, no lanjsko je iskustvo pokazalo da je u posljednjem trenutku moguća velika promjena stavova birača.

31.08.2009. 13:48:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh