« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci

Ruski oligarsi postali novi kolekcionari umjetnosti

Na današnjim aukcijama gotovo 40 posto kupaca umjetničkih djela čine Rusi

Roman Abramovič u svibnju je potrošio 75 milijuna eura kupivši djela Luciena Freuda i Francisa Bacona
Roman Abramovič u svibnju je potrošio 75 milijuna eura kupivši djela Luciena Freuda i Francisa Bacona (GETTY IMAGES)
Više o

Roman Abramovič

,

ruski oligarsi

,

Viktor Vekselberg

,

Alisher Usmanov

,

ruski milijarderi

,

Sotheby's

,

kolekcionari umjetnosti

Kada su točno Rusi postali nova supersila na tržištu umjetnina? Možda u svibnju kada je Roman Abramovič potrošio 75 milijuna eura za slike Luciena Freuda i Francisa Bacona. Ili možda kada je Viktor Vekselberg 2004. godine kupio gotovo čitavu kolekciju Fabergeovih jaja? A, možda kada je prošle godine ruski milijarder Alisher Usmanov kupio kolekciju pokojnog Mstislava Rostropoviča?

Ruski milijarderi vladaju umjetničkim svijetom jednako kao što su to u prošlom stoljeću činili Amerikanci, s neograničenim sredstvima i ograničenim ukusom, izazivajući upravo jednaku kombinaciju divljenja, zavisti i snobizma. Na današnjim aukcijama koje se održavaju u cijelome svijetu, čak 40 posto kupaca dolazi iz Rusije.

Lani je Sotheby’s prodao djela ruske umjetnosti za 180 milijuna dolara. Novopečeni ruski kolekcionar proizašao je iz ekonomije koja je rasla u posljednjih devet godina. On je ustrajan, voli se pokazivati i prema nekima je nevjerojatno vulgaran. Za mnoge ljude iz svijeta umjetnosti, novi ruski tajkuni koji kupuju Picassa su barbari, jer umjetnost doživljavaju kao modni dodatak.

Modni dodatakNovopečeni ruski kolekcionar proizašao je iz ekonomije koja je rasla u posljednjih devet godina. On je ustrajan, voli se pokazivati i prema nekima je vulgaran. Novi ruski tajkuni umjetnost shvaćaju kao modni dodatak. 

Na otvorenju moskovskog sajma umjetnosti jedne su novine s gađenjem opisale ruske kolekcionare koji sa svojim suprugama okićenim dijamantima i odjevenim u Gucci biraju što će kupiti. Slične su reakcije bile i kada je objavljeno da je Abramovič kupio Bacona i Freuda. Uz tri jahte, dvije podmornice i nogometni klub Chelsea, Abramovič ima i mladu djevojku Dariju Žukovu koja bi željela otvoriti svoju galeriju, a zanima je homeopatija.
Nije da se radi o Peggy Guggenheim.

U prošlom su stoljeću umjetničke aspiracije i ekstravagancija novopečenih Amerikanaca također  bili predmet ismijavanja, kao što su to danas ruski oligarsi. Neki od novih ruskih kolekcionara, poput Vekselberga žele rusku umjetnost vratiti u domovinu. No, bili oni vođeni umjetničkim patriotizmom, financijskom dobiti ili čistim egzibicionizmom, novi ruski kolekcionari služe umjetnosti.

Stavljajući svoj novac na zidove, još jednom demonstriraju kako umjetnost ima moć prekoračiti vrijeme, ukus i gospodarske cikluse. Na kraju, to je ipak važnije od jahti, ulaganja, pa čak i nogometa. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
04.06.2008. 05:47:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh