« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
IPAK

Ruski humanitarni konvoj može ući u Ukrajinu

Rusija i Ukrajina su u subotu dogovorile okolnosti prolaska ukrajinskim teritorijem ruskog humanitarnog konvoja koji čeka na granici

Ruski konvoj će ipak dostaviti pomoć?
Ruski konvoj će ipak dostaviti pomoć? (Screenshot YouTube)

Ruski humanitarni konvoj ući će u Ukrajinu nakon dogovora Rusije i Ukrajine, ali sigurnosna jamstva se čine nedostatnim, rekao je jedan predstavnik Crvenog križa 

Kijev sada treba dati zeleno svjetlo za ulazak konvoja, koji još nije pregledan, kako bi ga Crveni križ podijelio stanovnicima istoka Ukrajine, gdje četiri mjeseca traju sukobi ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Dvije vlade su dogovorile postupak inspekcije konvoja, rekao je novinarima predstavnik Međunarodnog odbora Crvenog križa u Rusiji, Pascal Cuttat i dodao da sada nedostaju sigurnosna jamstva.

Oko 300 ruskih kamiona s 1.800 tona humanitarne pomoći od četvrtka se nalazi tridesetak kilometara od graničnog prijelaza Donecka, u ruskom mjestu Kamensk-Šakgtinski, prema podacima Moskve.

Crveni križ, koji treba preuzeti konvoj u Ukrajini i podijeliti humanitarnu pomoć, čeka dogovor dviju strana da bi pristupio pregledu konvoja.

Moskva i Kijev su postigli dogovor o pregledu robe, objasnio je Cuttat i preciziraa da će konvoj biti pregledan na graničnom prijelazu Doneck, ruskom pograničnom prijelazu istog imena kao i glavno uporište pobunjenika u Ukrajini.

Upućivanje konvoja je od polaska u utorak bilo problematično jer su Ukrajina i brojne zapadne zemlje sumnjale da je konvoj krinka za vojnu intervenciju Rusije, koju već optužuju da naoružava pobunjenike.

Ukrajinska vlada je konačno pristala na prolazak ruskog konvoja po teritoriju na istoku zemlje, koji je izvan njezine kontrole.

17.08.2014. 08:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh