« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
OBNOVA ARSENALA

Rusi uspješno testirali interkontinentalne projektile Bulava

Projektil Bulava težak je 36,8 tona, domet mu je 8.000 km a nosi 6 do 10 nuklearnih bojevih glava, koje mogu biti do 100 puta jače od atomske bombe bačene na Hirošimu

Više o

Rusija

,

atomska bomba

,

interkontinentalni projektili

,

bulava

Rusija je uspješno testirala svoja dva nova interkontinentalna projektila tipa Bulava, s kojima je u prošlosti doživjela niz neuspjeha, javlja Hina.

Ministarstvo obrane je objavilo da su 12-metara duge rakete Bulava ili Mace, koje Moskva želi učiniti okosnicom svog strateškog nuklearnog arsenala, u petak ispaljene s podmornice u Bijelom moru na Arktiku i pogodile cilj - poligon na poluotoku Kamčatka na ruskom Dalekom istoku.

"Lansiranje projektila izvršeno je iz zaronjene podmornice u Bijelom moru. Njihove bojeve glave dosegle su poligon (cilj) na vrijeme", rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov, kako prenosi novinska agencije RIA Novosti.

Rakete su nosile lažne bojeve glave umjesto nuklearnih. Rusija je potpisnica Sporazuma o zabrani nuklearnih proba (CTBT) koji zabranjuje sve nuklearne eksplozije.

Bulava je zakazala kod polovice svojih prethodnih testnih lansiranja, dovodeći u pitanje taj skupi raketni program. Prethodno lansiranje u lipnju iz iste podmornice, također je uspjelo.

Projektil Bulava težak je 36,8 tona, domet mu je 8.000 km a nosi 6 do 10 nuklearnih bojevih glava, koje mogu imati učinak do 100 puta jači od atomske eksplozije koja je poharala Hirošimu 1945.

24.12.2011. 18:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh