« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
PROTUUDAR

Rusija zabranila uvoz hrane, tržišta u panici

Rusija je odgovorila na nove sankcije potpunom zabranom uvoza hrane iz Australije, EU, Kanade, Norveške i SAD

Rusi će kupovati rusko
Rusi će kupovati rusko (FreeDigitalPhotos)
Više o

Rusija

,

sankcije

,

sankcije Rusiji

,

zabrana uvoza hrane

Rusija je zabranila uvoz hrane iz Australije, EU, Kanade, Norveške i SAD, objavio je jutros ruski premijer Dmitrij Medvedev rekavši da je takva odluka bila teško, no da Rusija jednostavno nije imala izbora.

Zabrana se odnosi na uvoz govedine, svinjetine, voća i povrća, mliječnih proizvoda, sira i ribe iz država EU-a i SAD-a, Australije, Kanade i Norveške, a premijer tvrdi da će tržište biti pokriveno ruskim proizvodima. 

Čelnici EU-a prošlog su tjedna službeno potvrdili niz gospodarskih sankcija protiv Rusije koje uključuju pristup europskom financijskom tržištu, embargo na oružje, zabranu izvoza proizvoda dvostruke namjene, osjetljive tehnologije i naftni sektor. 

Nakon sankcija Rusiji, velike tvrtke prisiljene su osigurati se od rizika vezanog za nemogućnost vršenja operacija s američkim dolarima i odlučile su prijeći na drugu valutu. Kao alternativa, javlja Ruski vjesnik, izabrani su hongkonški dolar i kineski juan.

No, sve to ima samo jednu posljedicu - popularnost ruskog predsjednika Vladimira Putina dosegla je u kolovozu novu rekordnu razinu od 87 posto, najveću u zadnjih šest godina, po ispitivanju javnog mnijenja čije je rezultate u četvrtak objavio neovisni centar Levada.

Putinove poteze podržava 87 posto Rusa, 22 postotnih bodova više nego u siječnju, dok je nezadovoljnih bitno manje - tek 13 posto prema 34 posto u siječnju.

Putin je zadnji puta bio tako popularan tijekom gruzijskog rata 2008. godine kada ga je podržavalo 88 posto Rusa, a popularnost mu neprestano raste od aneksije Krima u ožujku ove godine.

07.08.2014. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh