« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
LOŠA 2010.

Rusija: Urod pšenice manji za 38 posto

Suša je teško pogodila Rusiju koja je treći izvoznik pšenice u svijetu, pa je prinos s 2,69 tona po hektaru od prošle godine pao na 2,08 tona

rusija pšenica suša
rusija pšenica suša (Getty Images)
Više o

pšenica

,

suša

,

CSI

,

srednja škola

Rusija ima dovoljno pšenice da podmiri svoje potrebe nakon što je u ovoj godini zabilježila pad uroda za 38 posto, kazao je u ponedjeljak pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksander Petrikov. Rusija je do 19. kolovoza požnjela 40,3 milijuna tona pšenice na 19,3 milijuna hektara, odnosno 48 posto zasijanih površina. Prosječni je prinos pao na 2,08 tona po hektaru, s 2,69 tona po hektaru 19. kolovoza 2009. godine.

"Moram reći da su domaće potrebe za pšenicom u Rusiji 77 milijuna tona", dodao je Petrikov. "Uz zalihe od oko 23 milijuna tona i interventne zalihe od 9,5 milijuna tona, bit će to više nego dovoljno da se pokriju domaće potrebe".

>> Cijena pšenice mogla bi snažno rasti zbog suše u Rusiji

Potvrdio je da vlada procjenjuje ovogodišnji urod na 65 do 67 milijuna tona u optimističnom scenariju, odnosno 60 milijuna u onom pesimističnom.

Rusija je treći izvoznik pšenice u svijetu ali je njezine vodeće regije-proizvođače teško pogodila suša, uništivši veliki dio uroda i nametnuvši pitanje uvoza.

Analitičari procjenjuju da bi zemlja mogla biti prisiljena uvesti 1,5 do dva milijuna tona pšenice dok je dnevnik Vedomosti mogući uvoz procijenio na najmanje pet milijuna tona. Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede opovrgnuo je tu procjenu. (hina/metro-portal)

23.08.2010. 17:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh