« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
VEZE

Rusija pridobila Indiju i Pakistan, SAD u čudu

Vladimir Putin polako, ali sigurno, plete mrežu oko SAD i partnera, pridobivajući na svoju stranu sve više značajnih čimbenika međunarodne politike

Zapad nije dorastao Putinu
Zapad nije dorastao Putinu (Arhiva)
Više o

SAD

,

Indija

,

Kina

,

Pakistan

,

Vladimir Putin

,

Šangajska organizacija za suradnju

Indija i Pakistan započele su u petak postupak pridruženja sigurnosnoj skupini koju predvode Kina i Rusija, nakon dvodnevnog summita koji je organizirao ruski predsjednik Vladimir Putin kako bi pokazao da Moskva nije izolirana u svijetu.

Te će riječi zasigurno biti glazba za uši Putinu koji tvrdi da SAD ima zastarjelu viziju "jednopolarnog" svijeta kojim dominira Washington te želi pokazati da zapadne sankcije, uvedene zbog pitanja Ukrajine, nisu oslabile Rusiju.Šangajska organizacija za suradnju (SCO) je na sastanku u ruskom gradu Ufi, nakon što je dan ranije tamo održan i summit zemalja rastućih ekonomija, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRICS), priopćila da poziv na pridruženje Indiji i Pakistanu pokazuje da se rađa "multipolarni" svijet.

"Razvoj SCO-a se događa u složenoj fazi razvoja međunarodnih odnosa i usred rađanja multipolarnog svijeta. Ove procese prate sve veći sigurnosni izazovi i prijetnje koje uzrokuju nesigurnost i nestabilnost u raznim dijelovima svijeta", stoji u priopćenju SCO-a.

SCO, koji također uključuje Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan, platforma je za Moskvu i Peking koja služi za širenje utjecaja u azijskoj regiji. Dan ranije na VII summitu BRICS-a kao posebni gost je bio nazočan i predsjednik Irana.

Brics Post prenosi kako se čini da je Rusija postala raskrižje brojnih multilateralnih organizacija i integracijskih blokova u izgradnji koji su uspjeli pronaći konsenzus i dati zamah izgradnji zajednica koje su dizajnirane kao alternativa Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu.

11.07.2015. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh