« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
STAJALIŠTE RUSA NEPROMIJENJENO

Rusija podržala Palestinu o borbi za neovisnost

Izrael je u posljednja dva mjeseca uznemiren nizom priznanja palestinske države od južnoameričkih država, uključujući Brazil i Argentinu

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Rusija

,

neovisnost

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev podržao je u utorak palestinsku državu rekavši da je Moskva 1988. priznala palestinsku neovisnost i nije promijenila stajalište koje je zauzeo bivši Sovjetski Savez. U svom prvom posjetu Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom čelnik ruske države Medvedev ipak nije svečano objavio da je Ruska Federacija, koju on predstavlja, priznala palestinsku državnost.

"Rusko stajalište ostaje nepromijenjeno. Rusija je svoj izbor donijela prije mnogo vremena... mi podržavamo i podržat ćemo neotuđivo pravo palestinskog naroda na neovisnu državu s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu", rekao je Medvedev.

Izrael je u posljednja dva mjeseca uznemiren nizom priznanja palestinske države od južnoameričkih država, uključujući Brazil i Argentinu, što bi, po nekim analitičarima, mogao biti uvod u palestinsko traženje punopravnog članstva u UN-u ako propadnu napori na oživljavanju blokiranog mirovnog procesa. Palestinski predsjednik Mahmud Abas potvrdio je da je to jedna od njegovih opcija. Na konferenciji za tisak u Jerihonu zahvalio je Rusiji za to "što je jedna od prvih država u svijetu koja je priznala državu Palestinu 1988. godine".

Komunistička Moskva priznala je palestinsku državu koju je proglasio pokojni Jaser Arafat što je dobilo široku podršku nekadašnjeg sovjetskog bloka i među zemljama u razvoju, ali nije imalo velikog utjecaja na diplomatsku i političku realnost. Palestinci kažu da je 109 od 192 zemlje članica UN-a priznalo njihovu državnost. Izrael je upozorio da bi "jednostrana objava" državnosti unazadila mirovni proces. Viši dužnosnik izraelskih obavještajnih službi u utorak je odboru Knesseta rekao da očekuje još priznanja do Opće skupštine UN-a u rujnu.

18.01.2011. 20:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh