« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PJATIJ

Rusija otvorila televizijsku postaju za intelektualce

Iako se ova ideja u poplavi jeftine zabave i propagande čini kao svjetlo na kraju tunela, neki upozoravaju na bliskost direktora Petog kanala i premijera Putina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Rusija

,

Sankt Peterburg

,

Pjatij

,

TV postaja Pjatij

Nova ruska televizijska postaja počela je u ponedjeljak s radom, a namijenjena je domaćim intelektualcima koji su zadnjih godina ostavili male ekrane na kojima prevladava zabava i informativne emisije što su bez iznimke sklone Kremlju.

Peti kanal - koji se dosad emitirao u regiji Sankt Peterburgu - svojim emisijama i političkim talk-showovima želi privući milijun ruskih "intelektualaca" zasićenih postojećim mrežama, rekao je jedan od dioničara, producent Aleksandar Rodnjanski u dnevnom listu Izvestija.

U tu svrhu, Pjatij (peti) je izvukao iz zaborava televizijske zvijezde iz 1990-ih koje simboliziraju prošlo vrijeme kada je na ruskoj televiziji vladala sloboda ponašanja, kao što je Svetlana Sorokona, spikerica u televizijskoj informativnoj emisiji "Vesti" na državnoj postaji Rosija.

No neki stručnjaci misle da je promjena regionalne postaje u saveznu politički projekt ruske vlasti koja se već priprema za predsjedničke izbore 2012.

Naime, direktor Petog kanala, kojega je najveći dioničar "Nacionalna medijska grupa" (NMG) koja kontrolira i jedinu neovisnu mrežu Ren-TV i prokremaljski dnevni list Izvestija - je Jurij Kovaljčuk, blizak premijeru Vladimiru Putinu.

"Kovaljčukovo medijsko carstvo moglo bi biti medijski resurs kojim će se Vladimir Putin koristiti na idućim predsjedničkim izborima", ističe ruska agencija Rosbalt.

Medijski prostor u Rusiji uvelike nadzire vlast, osim nekoliko listova i radija Eho Moskve.

S približavanjem predsjedničkih izbora 2012., mnogi analitičari ocjenjuju da se Putin kani vratiti u Kremlj, koji je 2008., nakon drugog uzastopnog mandata, morao prepustiti Dmitriju Medvedevu. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 19:34:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh