« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
NAZNAKE POBOLJŠANJA ODNOSA

Rusija neće 'uzvratiti' ako SAD fizički ne postavi proturaketni štit

Rusija je zadovoljna prvim signalima Obamine administracije o proturaketnom štitu.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Reuters)
Više o

SAD

,

NATO

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Sergej Lavrov

,

proturaketni štit

Rusija neće uzvratiti Sjedinjenim Državama ako planirani američki proturaketni štit ne bude i fizički postavljen u Europi, rekao je u srijedu ruski ministar obrane Sergej Lavrov.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je prošle godine da će zapovijediti razmještanje raketa tipa Iskander u regiji Kalinjingrada na krajnjem zapadu zemlje ako Sjedinjene Države nastave provoditi planove izgradnje proturaketnog štita. Rusija taj proturaketni štit smatra prijetnjom svojim interesima.

Ruski dužnosnici rekli su da su ohrabreni pozitivnim signalima nove američke administracije predsjednika Baracka Obame glede proturaketnog štita.

"Uzvratit ćemo samo ako američki proturaketni štit bude i fizički postavljen u zemljama istočne Europe. Ne bude li postavljen, ni Ruska Federacija neće uzvratiti" Sergej Lavrov, ruski ministar obraneLavrov je također rekao da će Rusija razmotriti korištenje ruskih transportnih zrakoplova za opskrbu snaga NATO-a u Afganistanu, što bi trebalo voditi poboljšanju odnosa sa SAD-om.

"U travnju i svibnju prošle godine razgovarali smo s kolegama iz NATO-a o sporazumu o korištenju ruskih transportnih zrakoplova za potrebe međunarodnih snaga (u Afganistanu)", rekao je Lavrov.

"Dodatni koraci su također mogući", dodao je ruski šef diplomacije. (hina/metro-portal)

11.02.2009. 14:58:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh