« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DMITRIJ MEDVEDEV:

Rusija mora početi braniti svoje pravo na Arktik

Države u okolici Sjevernog pola šire svoj utjecaj i prisutnost na području koje možda krije četvrtinu svjetskih zaliha nafte i plina što je Moskvi neprihvatljivo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Arktik

,

nafta i plin

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva mora početi braniti svoje pravo na Arktik, energentima bogato područje za koje se natječu i druge okolne zemlje, Sjedinjene Države, Kanada, Danska i Norveška.

Globalne klimatske promjene mogle bi potaknuti prijepore tih zemalja u pravu na korištenje energetskih i drugih izvora Arktika, piše agencija AP.

"Države u okolici Sjevernog pola donose mjere kojima šire svoju znanstvenu, gospodarsku i vojnu prisutnost na Arktiku", rekao je ruski predsjednik na sastanku Ruskog vijeća sigurnosti u Moskvi, javlja AFP.

Pokušavaju Rusiji ograničiti pristup arktičkim bogatstvima, rekao je Medvedev na sastanku, ali nije imenovao neku od tih zemalja.

"To je neprihvatljivo s pravne strane i nepravedno u odnosu na geografski položaj te na povijest naše zemlje", drži predsjednik.

Vjeruje se da Arktik krije četvrtinu svjetskih zaliha nafte i plina.

Rusija je jasno pokazala svoje ambicije prema Arktiku u ljeti 2007., kada je posada podmornice postavila rusku zastavu na 4.000 metara dubine pod morem ispod Sjevernog pola.

Ministri vanjskih poslova pet zemalja oko Arktika raspravljat će krajem ožujka u Kanadi o "održivom razvoju" te regije. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 17:19:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh