« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
STVARNO?

Rusija i SAD zajedno prema Veneri?

Ruska svemirska agencija Roscosmos i američka NASA razmišljaju o zajedničkoj svemirskoj misiji - putu na Veneru

Zajedno do pakla Venere?
Zajedno do pakla Venere? (Wikipedia)
Više o

NASA

,

Roskosmos

,

Venera

,

Venera-D

Znanstvenici NASA-e i Roscosmosa razmatraju mogućnost zajedničkog projekta Venera-D - izradu novog svemirskog broda kojim bi se osvojila Venera.

Međutim, interes za taj projekt pokazali su i EU i Kina, a kompleksan program istraživanja Venere podrazumijeva i slanje atmosferskih sondi i orbitalnog aparata.

"Ovaj projekt ima ekonomsku računicu. S obzirom na sadašnje razmjere korištenja prirodnih resursa, Zemlja će se suočiti s problemom nedostatka rudnih bogatstava, pa će njihovo kopanje na drugim planetama biti temelj industrije u budućnosti", ističu znanstvenici.

Venera, za razliku od Marsa na kome je pronađena voda, ne daje nikakvu nadu da na njoj ima života. Cijela planeta je - pustinja. Temperatura na Veneri iznosi čak 467 stupnjeva, ali se ona nalazi u 'dubokom hladu', jer se zbog gustog sloja oblaka ne vide ni Sunce ni zvijezde.

Atmosfera Venere je gotovo čisti ugljični dioksid, a pritisak iznosi 93 atmosfere i jednak je onom u najvećim dubinama Zemljinih oceana. Tlak i temperatura Venerine atmosfere tek na visini od približno 50 kilometara podudaraju se s uvjetima na površini Zemlje. 

U Rusiji je već formirana zajednička radna grupa koja namerava nastaviti tamo gdje su stali sovjetski konstruktori, koji su 1985. godine uspjeli spustiti na površinu Venere aparat "Vega dva", svojevrsni prototip sadašnje "Venere-D".

"Suradnja NASA-e i Roscosmosa bit će ekonomski i znanstveno isplativa", tvrde stručnjici.

09.01.2017. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh