« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SERGEJ LAVROV:

Rusija i SAD potpisat će novi START za dva do tri tjedna

Po tko zna koji put najavljeno je kako postoje svi izgledi za skoro potpisivanje sporazuma o smanjenju dva najopasnija svjetska arsenala

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Getty Images)
Više o

SAD

,

Rusija

,

Sergej Lavrov

,

nuklearno razoružanje

,

START

Rusija i SAD mogli bi potpisati novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružja u iduća dva do tri tjedna, a u njemu će biti povezano ofenzivno i defenzivno naoružanje, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji.

Lavrov je rekao da "postoje svi izgledi za to", misleći pritom na skoro potpisivanje.

"Pitanje proturaketne obrane nedvojbeno će naći mjesto u tekstu novoga sporazuma", istaknuo je Lavrov.

Američki planovi za postavljanje proturaketnog štita u istočnoj Europi bili su kamen spoticanja u odnosima dviju država.

"Veza između ofenzivnog i defenzivnog strateškog naoružanja bit će potvrđena i s tim u svezi nema nikakvih problema", kazao je Lavrov.

Podsjetio je da su predsjednici Rusije i SAD-a još na sastanku u Londonu u travnju prošle godine izjavili da postoji veza između ofenzivnog i defenzivnog oružja.

Lavrov je dao izjavu u vrijeme početka novog kruga američko-ruskih pregovora u Ženevi o nasljedniku Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START I), kojemu je valjanost istekla 5. prosinca. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 17:36:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh