« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZATEGNUTI ODNOSI

Rusija bi mogla prekinuti vojnu suradnju s SAD-om u Europi

Rusija je izdala ovo upozorenje nakon što su SAD i Španjolska u srijedu objavile sporazum o razmještanju krstarica američke mornarice u Španjolskoj u sklopu proturaketne obrane

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Vladimir Putin

,

proturaketni štit

,

Rusija SAD naoružanje

Suradnja s SAD-om mogla bi biti otežana, pa čak i prekinuta, ukoliko američka administracija nastavi donositi jednostrane vojne odluke u Europi, zaprijetili su političari iz Rusije, piše hina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Washington zbog donošenja dalekosežnih odluka "bez kolektivne rasprave" i ignoriranja mišljenja svih zainteresiranih strana.

"Ako se ovo nastavi, mogla bi biti izgubljena prilika stvorena na summitu NATO-Rusija u Lisabonu za prebacivanje proturaketne obrane iz područja konfrontacije u područje suradnje", priopćilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Rusija je izdala ovo upozorenje nakon što su SAD i Španjolska u srijedu objavile sporazum o razmještanju krstarica američke mornarice u Španjolskoj u sklopu proturaketne obrane.

Ministarstvo je priopćilo da razmještanje proturaketnih brodova kod Rote na španjolskoj obali izaziva zabrinutost zbog "značajnog nagomilavanja američkog proturaketnog potencijala u europskoj zoni".

"Ne samo da ne vidimo spremnost američke administracije da odgovori na zabrinutost Rusije glede ključnog pitanja o pružanju pravnih jamstava da budući sustav neće biti usmjeren protiv ruskog strateškog nuklearnog arsenala, nego također primjećujemo namjeru sve većeg širenja područja razmještanja američkih proturaketnih sustava", navodi se u priopćenju.

06.10.2011. 12:59:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh