« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PITANJE POKOPA

Rusi žele da se Lenjin makne s Crvenog trga

Više od dvije trećine Rusa želi da se Lenjina makne iz mauzoleja na Crvenom trgu i pokopa u normalan grob

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Lenjin

,

Crveni trg

,

mauzolej

Tvrdi se to na internetskoj stranici vladajuće stranke Ujedinjene Rusije koja je organizirala glasovanje o tom pitanju povodom 87. godišnjice njegove smrti, prenosi Hina. Na pitanje "Podržavate li ideju o Lenjinovu pokopu?", gotovo 70 posto sudionika ankete odgovorilo je potvrdno. Ukupno je glasovalo 258.354 posjetitelja.

Za tu je namjenu otvorena posebna internetska stranica (www.goodbylenin.ru). Ime stranice odnosi se na filmsku komediju "Zbogom, Lenjinu" iz 2003. o životu u Istočnoj Njemačkoj u komunističkom razdoblju. "Svake godine postavlja se pitanje o povlačenju Lenjinova tijela iz mauzoleja", izjavio je na stranici Vladimir Medinskij, zastupnik stranke Ujedinjena Rusija koju predvodi premijer Vladimir Putin.

Pitanje pokopa Lenjina redovito se spominje u Rusiji od pada sovjetskog režima 1991., posebice povodom godišnjice njegove smrti 21. siječnja 1924.No, još nijedan ruski čelnik nije se do sada usudio donijeti takvu odluku do sada, jer vođu ruske boljševičke revolucije i dalje poštuju stariji Rusi. Dužnosnik Kremlja kazao je u petak da ruske vlasti zasad ne planiraju povući posmrtne ostatke Lenjina iz mauzoleja na Crvenom trga.

24.01.2011. 13:50:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh