« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Rusi ucjenjuju plinom

Obustavljena opskrba plinom Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj i Makedoniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ruski plin

,

Rusija ukinula isporuke plina

Opskrba Bugarske, Grčke, Makedonije i Turske ruskim plinom preko Ukrajine u utorak je obustavljena zbog spora Moskva i Kijeva oko cijene plina, priopćili su bugarski dužnosnici.

"Opskrba Bugarske kao i dostava plina Turskoj, Grčkoj i Makedoniji obustavljena je. Nastupilo je krizno stanje", stoji u priopćenju bugarskog ministarstva gospodarstva.

Turska, međutim, ima alternativnu rutu opskrbe plinom iz Rusije putem plinovoda ispod Crnog mora.

Rusija je u ponedjeljak smanjila dotok plina Europi preko Ukrajine, objasnivši da se ta mjera pokazala neophodnom kako Ukrajina ne bi krala plin. Vlasti u Kijevu pak tvrde da će taj potez ugroziti dostavu plina Europi koja je suočena s vrlo niskim temperaturama.

Ruski energetski div Gazprom je na Novu godinu obustavio isporuke plina Ukrajini zbog neisplaćenog duga, prouzročivši velike probleme Europi koja putem Ukrajine prima jednu petinu sveukupne količine tog energenta.

Ukrajinska državna tvrtka Naftogaz priopćila je u utorak ujutro da je Rusija smanjila isporuku plina za dvije trećine. "To znači da će se Europa kroz nekoliko sati suočiti s problemom opskrbe plinom", rekao je glasnogovornik Naftogaza. (hina/metro-portal)

 

06.01.2009. 10:35:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh