« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SVEMIRSKI TURIZAM

Rusi najavili otvorenje hotela u svemiru početkom 2016.

Direktor ruske tvrtke Orbital Technologies najavio je otvaranje "udobnoga" četverosobnog hotela u svemiru koji bi se u orbiti trebao naći početkom 2016., prenijela je agencija RIA Novosti

Svemirska postaja
Svemirska postaja (Shutterstock/Ilustracija)
Više o

svemir

,

hotel

,

Rusija

"Prvi "hotelski modul" bit će izgrađen 2013., a u orbitu ga planiramo poslati početkom 2016.", rekao je Sergej Kostenko, objasnivši kako će prvi modul imati četiri kabine od 20 četvornih metara u koje će se moći smjestiti sedam putnika.

Svemirski gosti će do hotela biti transportirani shuttleom Sojuz koji se trenutačno koristi za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a posada, prehrambene namirnice i ostale potrepštine transportirat će se teretnim letjelicom Progres.

"Unutrašnjost modula neće biti poput one u ISS-u - hotel će biti iznimno udoban, a turisti će odande kroz posebne otvore moći uživati u pogledu na Zemlju", rekao je Kostenko, dodajući da će hotel biti namijenjen bogatijim gostima i osobama zaposlenim u privatnim tvrtkama koje žele obavljati svemirska istraživanja. Vlasnici tvrtke nisu željeli otkriti cijenu boravka u ovome ekskluzivnom hotelskom objektu, no kazali su da će hrana biti prvoklasna zbog čega će angažirati svjetski priznate kuhare.

Ovo nije prvi projekt svemirskog hotela. 2009. sličan je plan najavila grupa arhitekata iz Barcelone, a njihov bi hotel prve goste trebao primiti 2012. Radovi izgradnje bit će povjereni ruskoj državnoj tvrtki Energija, koja gradi kapsule Sojuz i svemirske teretne letjelice Progres. (hina/metro-portal)

30.09.2010. 15:07:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh