« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
MAĐARSKA PORUČILA

Rumunjski problemi nemaju veze s Hrvatskom

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi istaknuo je da ne treba povezivati ulazak Rumunjske u Schengenski prostor s hrvatskim pristupnim pregovorima

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

Rumunjska

,

Mađarska

"Kad god je moguće, treba izbjegavati povezivanje različitih stvari, inače nećete uspjeti ni u jednoj", rekao je ministar Martonyi skupini bruxelleskih dopisnika, zamoljen da komentira izjave rumunjskog kolege Teodora Baconschija, prenosi Hina.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi u ponedjeljak je u intervjuu za rumunjski list Adevarul izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju i za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska ustraju u blokadi ulaska Rumunjske u Schengenski prostor. Europska komisija se u utorak usprotivila uvođenju verifikacijskog mehanizma za Hrvatsku, kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku.

"Proces proširenja zasniva se na vlastitim zaslugama; sa svakom zemljom zasebno. Što se Hrvatske tiče, sada nismo još nije vrijeme za razgovor o tome. Jako se nadamo da nećemo morati uvesti isti mehanizam i za Hrvatsku i smatramo da sadašnji mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku ne bi trebao biti presedan za neku drugu zemlju", rekla je Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Martonyi je ponovio da je cilj mađarskog predsjedanja završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja. Istaknuo je da će se zauzimati za ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengenski prostor što je prije moguće.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a trebali su odlučivati o ulasku tih dviju zemalja u Schengenski prostor u veljači, ali su u prosincu Njemačka i Francuska najavile da to neće poduprijeti, dok Sofija i Bukurešt ne uznapreduju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

05.01.2011. 20:43:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh