« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
IPAK POBJEDA PAMETI!

Ruđer ipak neće postati trajno odlagalište radioaktivnog otpada

Institut "Ruđer Bošković" nije prikladan za smještaj radioaktivnog otpada zbog urbanizacije i mnogobrojnih zaposlenika

Radioaktivni otpad
Radioaktivni otpad (Shutterstock)
Više o

Institut Ruđer Bošković

,

radioaktivni otpad

Institut "Ruđer Bošković" nikako ne može biti prikladna lokacija za smještanje trajnog odlagališta radioaktivnog otpada, odlučeno je na današnjem sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, na kojemu su, uz ministra Radovana Fuchsa, bili potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić, ravnateljica Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) Danica Ramljak te ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Dragan Kubelka.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima da se stručnjaci Instituta i Zavoda aktivno uključe u što hitnije iznalaženje primjerene lokacije za takvo odlagalište, budući da imaju bogatu teorijsku i praktičnu ekspertizu i dugogodišnje iskustvo u rukovanju radioaktivnim i drugim opasnim materijalima te njihovom sigurnom pohranjivanju, priopćilo je Ministarstvo.

Razmotrene su i inicijative brojnih udruga građana te predstavnika civilnog sektora o potpunom izmještanju postojećeg skladišta radioaktivnog otpada s IRB-a, kao i o ograničenju niza aktivnosti koje se tamo provode, a uključuju korištenje različitih vrsta izvora opasnog ionizirajućeg zračenja ili tvari koje proizvode opasni otpad.

Takvim rješenjem zaštitilo bi se zaposlenike IRB-a i sve osobe koje stanuju u blizini instituta, ali i šire, ističe se u priopćenju. Podsjeća se da je u vrijeme osnutka Instituta pedesetih godina taj dio grada bio nenaseljen, dok je sada intenzivno urbaniziran i na njemu je bilo nekoliko desetaka zaposlenih, dok ih je danas više od 800, pa je osiguravanje odgovarajuće zaštite svih zaposlenika od utjecaja ionizirajućeg zračenja i opasnih tvari postao iznimno zahtjevan problem.

Ravnateljica Danica Ramljak prošli se tjedan usprotivila potpisivanju ugovora kojim bi se taj Institut na dulji rok obvezao na skladištenje cjelokupnog radioaktivnog otpada s područja cijele Hrvatske.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 17:10:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh