« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
VATERPOLO

Rudić: Ovo su mi najdraže Igre

Izborniku Ratku Rudiću ovo su devete olimpijske igre, ali i prve pod hrvatskom zastavom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Olimpijske igre

,

Ratko Rudić

,

Teo Đogaš

Uprebogatoj karijeri Ratko Rudić upisao je osam sudjelovanja na Olimpijskim igrama, međutim ove u Pekingu ostat će posebne. Deveto sudjelovanje je i prvo pod hrvatskom zastavom.

- Sudjelovanje na Olimpijskim igrama san je svakog sportaša, meni su ove najdraže jer prvi put sudjelujem u sastavu hrvatske reprezentacije - započeo je Rudić, dodavši da će mu i osvojena medalja biti najdraža.

Težak put do medalje

Međutim, dug je put do medalje. Na tom putu našim vaterpolistima u skupini suprotstavit će se Italija, Srbija, Njemačka, SAD i Kina.  Teška skupina iz koje četiri prvoplasirane momčadi nastavljaju turnir.

“Ovo je najjači olimpijski turnir u povijesti vaterpola. Ima deset momčadi koje se međusobno mogu pobijediti.”  

Ratko Rudić 
- Cilj nam je osvojiti medalju. Idealno bi bilo biti prvi u skupini što nam automatski jamči polufinale i borbu za medalje. No, spremni smo na sve scenarije. Prvi suparnik nam je Italija, slijedi Srbija i nakon te dvije utakmice znat ćemo što nas očekuje.

Složio se s činjenicom da pet momčadi pretendira na naslov olimpijskog pobjednika. Mađarska, Hrvatska, Srbija, Španjolska i Crna Gora najveći su favoriti, ali mišljenja je  da ima reprezentacija koje mogu iznenaditi poput Australije, SAD-a i Njemačke.
Što od vaterpolskog turnira očekuje, upitali smo Rudića.

- Očekujem ujednačen, interesantan i kvalitetan turnir. Ovo je najjači olimpijski turnir u povijesti vaterpola. Ima deset ekipa koje se međusobno mogu pobijediti. Jedini autsajderi su Kinezi i Kanađani.

Pored činjenice da je Hrvatska svjetski prvak, u čemu je naša prednost  u odnosu na konkurenciju?

- U prilog nam ide iskustvo, sudjelovali smo na mnogo jakih natjecanja, među kojima je i EP ali i turnir u Mađarskoj gdje su sudila četiri suca koja će biti na OI. Izgledno je da će takvo suđenje biti i u Pekingu, što će nam ići u prilog.

Prije Pekinga Hrvatska reprezentacija sudjelovat će na jakom turniru u Singapuru, što će poslužiti za aklimatizaciju ali i pripremu za Italiju te Srbiju.

-  Dat ćemo pozornost igri, ponavljanju i uvježbavanju pojedinih elemenata.

‘U prilog nam ide iskustvo, sudjelovali smo na mnogo jakih natjecanja, među kojima je i EP, ali i turnir u Mađarskoj’, kaže najtrofejniji svjetski trener.

Respektiramo sve, ali nikoga ne precjenjujemo niti podcjenjujemo - naglašava izbornik.

Na kraju se osvrnuo i na članak objavljen u američkom sportskom tjedniku Sports Illustrated u kojemu je navedeno kako će Hrvatska u finalu Olimpijskih igara biti poražena od Srbije.

- Svako ima pravo raditi prognoze. Sports Illustrated je svakako respektabilan list i slažem se s prognozom da ćemo igrati u finalu, ali onda ćemo vidjeti tko će pobijediti. Svejedno nam je tko će nam doći u finale.

U Pekingu se završava četverogodišnji ciklus kojemu je zadaća bila stvoriti momčad koja će osvojiti medalju na OI. Vjeru u momčad i Ratka Rudića pokazao je i Hrvatski vaterpolski savez produživši vjernost s izbornikom na još četiri godine, zaključno s Igrama u Londonu 2012. godine.    (AKM)

‘Ne bojimo se nikoga’Iako se čini nevjerojatnim,  Teu Đogašu će Olimpijske igre u Pekingu biti prve na kojima će sudjelovati. ‘Ovo su mi prve olimpijske igre i pun sam optimizma. Spremni smo, jaki smo, znamo što se od nas očekuje i ne bojimo se nikoga’, kazao je Teo Đogaš.

31.07.2008. 20:39:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh