« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NEPRIHVATLJIVO

RTV pristojba - udruge traže povlačenje prijedloga o smanjenju

Prepuste li se svi mediji u ruke poslodavaca i oglašivača u potpunosti će nestati javne riječi, kaže redatelj Hrvoje Hribar

HRT RTV pristojba udruge
HRT RTV pristojba udruge (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

HRT

,

rtv pretplata

,

Hrvoje Hribar

,

RTV pristojba

,

jane russell

Predstavnici osam udruga koje okupljaju filmaše, producente, snimatelje, dramske umjetnike, glazbenike i novinare zatražili su danas hitno povlačenje prijedloga o smanjenju radio-televizijske pristojbe jer smatraju da će smanjenje proračuna HRT-a uništiti svaku mogućnost da se ta ustanova restrukturira u javnu radioteleviziju.

Kako bi objasnili stanje u audiovizualnoj industriji i dogovorili moguća rješenja udruge traže i hitan razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor.

Istovremeno se žele sastati i s vodstvom HRT-a kako bi dobili odgovore u kojem se roku HRT namjerava restrukturirati u javni servis. Zanima ih i u kojem će omjeru raspodijeliti sredstva iz pristojbe na dramski, dokumentarni, obrazovni, znanstveni, glazbeni, dječji i program za kulturu, a iz kojih će se sredstava proizvoditi komercijalni program.

Redatelj Hrvoje Hribar je na konferenciji za novinare pročitao i pismo predstavnika udruga u kojem traže da se zaustavi blokada audiovizualne industrije koja će smanjenjem RTV pristojbe, kako ističu, biti potpuno uništena. "Prepuste li se svi mediji u ruke poslodavaca i oglašivača u potpunosti će nestati javne riječi", ustvrdio je Hribar.

Od države je zatražio da profunkcionira model filmske i televizijske proizvodnje koji je najprije prihvaćen, da bi se kasnije od njega odustalo. Neprihvatljivim je ocijenio i što je odluka o smanjenju pristojbe donesena bez konzultiranja sa strukom koja je sudjelovala u javnim raspravama o izmjeni Zakona o HRT-u.

Producent Ivan Maloča ustvrdio je da je stanje na javnoj televiziji od posebnog značaja s obzirom da komercijalne postaje već godinama ne ispunjavaju zakonom propisane odredbe, među ostalim i one o količini programa iz vanjske produkcije.

Predstavnik glazbenika Paolo Sfeci ustvrdio je da politika naglim mijenjanjem propisa pokušava pojačati nadzor nad HRT-om, to jest vezati ga uz sebe preko ekonomske ucjene.

Isto smatra i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka koji je rekao da bi radikalno mijenjanje medijskih zakona moglo ponovno dovesti do otvaranja poglavlja o informacijskom društvu i medijima u pregovorima s Europskom unijom.

Konferencija za novinare u kinu Tuškanac, koja se pretvorila u svojevrsni skup nezadovoljnih vladinom najavom smanjenja pretplate, okupila je mnoge poznate iz svijeta filma, glazbe i novinarstva. No, na skupu je s negodovanjem dočekano obraćanje SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića uz objašnjenje da se nakon neispunjenih obećanja ministra kulture Bože Biškupića umjetnici ne žele vezati niti uz jednu političku opciju. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 16:44:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh