« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
vijeće je kazalo

RTL mora HRT-u dati pravo na prijenos

Prema zakonu novinar ima pravo u informativnoj emisiji prikazati bilo koji informativni sadržaj

Jedna bitka dobivena
Jedna bitka dobivena (Saša Midžor Sučić, CROPIX)
Više o

Vijeće za elektroničke medije

,

rat RTL-a i HTV-a

,

prijenos utakmica

,

EP u rukometu

Nakladnik s isključivim pravom na prijenos događaja, dužan je svakom drugom nakladniku omogućiti pristup događaju kako bi napravio snimku za potrebe svoga informativnog programa, priopćilo je večeras Vijeće za elektroničke medije u povodu prigovora koji je HRT uputio navodeći da ih RTL, vlasnik ekskluzivnog prava za prenošenje utakmica Svjetskoga rukometnog prvenstva, onemogućuje u informiranju javnosti o Prvenstvu.

"Ako je potrebno platiti naknadu radi korištenja prava na kratko izvješće, ta naknada ne smije biti veća od dodatnih troškova izravno nastalih radi omogućavanja pristupa događaju", kaže se u priopćenju.

Vijeće prvo podsjeća da sukladno članku 33. Zakona o elektroničkim medijima, pravo na kratko obavještavanje o svim važnim priredbama i događajima, osim vjerskog obreda, ima svaki nakladnik pod jednakim uvjetima u trajanju od najviše minute i pol radi objavljivanja u sklopu svoga informativnog programa. To pravo nakladnicima dužan je osigurati organizator i za to može tražiti samo plaćanje ustupnine, ako je to predviđeno i naknadu za moguće stvarne troškove koji nastanu radi izvršavanja te organizatorove obveze, kaže se u priopćenju.

"Ovakva pravila ponašanja uređena su hrvatskim i europskim propisima i stoga nema razloga da se ne primjenjuju i u ovom konkretnom slučaju te na taj način omogući svim nakladnicima radija i televizije da u svojem informativnom programu imaju kratka izvješća sa Svjetskoga rukometnog prvenstva koje se održava u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju.

Iz Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je priopćeno kako ih RTL onemogućuje u informiranju javnosti o Svjetskom rukometnom prvenstvu uz ocjenu da je takvo stajalište RTL-a "teško objašnjivo i neposlovno". RTL Televizija je HRT-ove optužbe odbacila u svom priopćenju kao neistinite navodeći da "svim nakladnicima nudi potpun pristup rukometnim utakmicama, kako bi ih mogli iskoristiti u informativnim emisijama". (hina/metro-portal)

16.01.2009. 10:23:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh