« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
AFERA KAMIONI

Rončević na pripremnom ročištu 12. siječnja

Ročište će biti zatvoreno za javnost, kao što je bio slučaj sa sjednicom optužnog vijeća 14. prosinca, na kojoj je i potvrđena optužnica za zlouporabu ovlasti

(Ronald Goršić/CROPIX )
Više o

rončević

,

Ivo Bačić

,

afera kamioni

,

Jasna Smiljanić

Mjesec dana nakon potvrđivanja USKOK-ove optužnice protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika u MORH-u Ive Bačića u aferi "kamioni" na zagrebačkome Županijskome sudu idućeg će se tjedna, 12. siječnja, pred sutkinjom Jasnom Smiljanić održati pripremno ročište uoči početka suđenja.

Ročište će biti zatvoreno za javnost, kao što je bio slučaj sa sjednicom optužnog vijeća 14. prosinca, na kojoj je potvrđena optužnica kojom se Rončević i Bačić terete da su zloporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna. Na pripremno ročište pozvana su dvojica optuženika, njihovi branitelji i državni odvjetnik.

Na tom ročištu predsjednica sudskog vijeća može iz spisa, koji navodno ima oko 6000 stranica, izdvojiti nezakonite dokaze ako to prije nje nisu učinili sudac istrage i optužno vijeće. Izdvojeni dokazi ne mogu se razgledati niti upotrijebiti u kaznenom postupku. Stranke mogu predložiti nove dokaze ako su za te njih doznale nakon potvrđivanja optužnice.

Državni odvjetnik na ročištu izlaže dio optužnice iz kojeg proistječu zakonska obilježja kaznenog djela i zakonski naziv kaznenog djela te podastire dokaze koji potvrđuju optužnicu, a može predložiti i kaznu.

Dvojica bivših visokih dužnosnika u MORH-u nakon toga ponovno bi se trebali očitovati o USKOK-ovim optužbama te zajedno s braniteljima točno odrediti koje dijelove optužnice poriču i zbog čega. Stranke obrazlažu dokazne prijedloge koje namjeravaju izvesti na suđenju na kojem se ne smiju izvesti dokazi za koje su stranke znale, ali ih, bez opravdanog razloga, nisu predložile na pripremnom ročištu. Na kraju rasprave sutkinja Smiljanić odredit će datum početka suđenja te koji će se svjedoci i vještaci pozvati.

USKOK-ova tužiteljica Ksenija Pavić pred optužnim je vijećem prije mjesec dana potkrijepila optužnicu s 390 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te nalazima sudskih vještaka. Tada je najavila da će kaznu za optužene predložiti tijekom suđenja.

Rončevića i Bačića tereti se da su pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun jer su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je 10,2 milijuna kuna više od najniže cijene koju je ponudila zagrebačka tvrtka "Man Importer". Obojica od početka kaznenog postupka opovrgavaju te optužbe i tvrde da su nedužni. Postupak protiv njih vodi se po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku u koji su uvedene novosti kao što je, primjerice, pripremno ročište. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 15:40:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh