« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
STJEPAN MESIĆ:

Rončević laže, pokušava se zataškati aferu

Stjepan Mesić je u emisiji "S Predsjednikom uz kavu" bio vrlo izravan i nedvosmislen.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Berislav Rončević

,

MORH

,

DORH

,

lokalni izbori

,

antirecesijske mjere

,

Šima Krasić

,

afera vojni kamioni

,

afera kamioni

,

S Predsjednikom uz kavu

,

Jozo Miličević

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je danas nezadovoljstvo zbog kašnjenja istrage o nabaci vojnih kamiona 2004., ocijenivši da je riječ o pokušaju da se slučaj zataška i krivnja prebaci na druge, a odbacio je tvrdnje tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića da je cijeli slučaj pokrenut jer je Mesić htio da se nabave mercedesovi kamioni.

"Jednostavno, gospodin Rončević laže", kazao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu", ističući kako se nije mogao založiti ni za jednu tvrtku, jer nije ni znao tko se natječe.

Na pitanje bi li glavna državna revizorica Šima Krasić trebala odgovarati jer DORH-u i Saboru nije dala važne podatke, Mesić je odgovorio kako se može pokrenuti i pitanje odgovornosti revizorice, ali tek kad se utvrde bitne činjenice.

"Čitavo vrijeme vodi se rasprava o perifernim stvarima. Trebalo je prvo utvrditi suštinu, a to znači da je ukinut natječaj u kojem se tvrdilo da nema novaca, a drugi dan se sve platilo avansom. To je trebalo utvrditi, a onda tko je sve u čemu sudjelovao pa, ako treba, i odgovornost državne revizorice", kazao je Mesić.

Predsjednik je u potpunosti stao iza generala Joze Milićevića, iako je većina u saborskom istražnom povjerenstvu njegov iskaz u svojstvu bivšeg v.d. glavnog inspektora obrane ocijenila nevjerodostojnim.

"Nevjerodostojni su oni koji napadaju Milićevića", rekao je Mesić, ocijenivši da je Milićević kao građanin morao prijaviti kazneno djelo čak i da nije bio na funkciji.

"Umjesto da ga se pohvali, proglašava ga se nevjerodostojnim", kazao je Mesić, koji ne vjeruje da će doći do nečasnog otpusta Milićevića iz vojske. "Nitko mu ne može nauditi jer radi svoj posao", dodao je.

Podsjetio je da je još prije četiri godine zatražio da se taj slučaj istraži, ali da se to još nije dogodilo, iz čega zaključuje da "očito postoji interes da se stvari zataškaju i da se krivnja prebaci na druge".

Mesić smatra i da bi trebalo prekinuti praksu da se svaka nabavka za vojsku označava oznakom tajnosti, čime se izbjegava javni natječaj.

"Cijeli svijet zna da mi imamo 17 tisuća vojnika i koliko im treba obuće i odjeće te kakvo naoružanje", rekao je Mesić, upozorivši da u MORH-u na javnim nabavama uvijek rade isti ljudi, bez obzira na smjene ministara.

Na pitanje može li afera kamioni naštetiti HDZ-u na lokalnim izborima, Mesić je kazao kako je teško procijeniti što će sve birači uzeti u obzir, ali i upozorio da su birači u Hrvatskoj unaprijed podijeljeni i skloni "opraštati svome".

Komentirajući sve veći broj nezavisnih kandidata za predstojeće lokalne izbore, Mesić je kazao kako ne vjeruje da će netko zajednici donijeti korist samo zato što je znao osigurati korist za sebe.

"Pitanje je hoće li se takav htjeti angažirati za opće dobro. Onaj tko koristi svoju poziciju koristit će ju uvijek i samo za sebe", rekao je Mesić.

Komentirajući činjenicu da su birački popisi nesređeni i pred ove lokalne izbore, Mesić je kazao kako bi nadležne institucije morale reagirati na činjenicu da u pojedinim kućama uz granicu s BiH fiktivno prebiva i po 500 birača.

Ocijenio je da od takve situacije profitiraju oni koji fiktivnim biračima izlaze ususret, dajući im dječje doplatke i druge pogodnosti koje uživaju hrvatski građani zbog čega, kaže, trpi državni proračun.

Mesić se založio da se taj problem riješi bilateralnim sporazumom s BiH, kojim bi se izbjeglo dvostruko prebivalište, a odbacio je usporedbe sa Srbima koji su na biračkim popisima, a prebivaju u Srbiji, naglasivši da je riječ o hrvatskim državljanima koji se još nisu vratili u Hrvatsku.

Govoreći o antirecesijskim mjerama, još jednom se založio za odustajanje od nekih velikih projekata te za veće poticaje za proizvodnju i izvoz, najavio je da će s ministrom financija Ivanom Šukerom razgovarati o punjenju proračuna, budući da još ne zna kako se puni proračun, nakon teškog prvog kvartala.

Uvjeren je, međutim, da se Hrvatska ne mora bojati bankrota, jer još uvijek može plaćati svoje dugove.

Pozdravio je liberalizaciju viznog režima prema emitivnim zemljama kao mjeru za pomoć turizmu, a smatra da bi trebalo uložiti dodatne napore kako bi se osobama sa schengenskom vizom dalo na znanje da bez prepreka mogu doći i u Hrvatsku.

Založio se za ukidanje zabrane rada nedjeljom, koju smatra bespotrebnom.

Još jednom je odbacio tvrdnje da mu je otac kao partizan sudjelovao u ratnom zločinu. "Sada se izmišlja, jer ako uspiju mene dezavuirati, mene ili moju obitelj prikazati zločinačkom, onda je njima lakše ratovati s drugim antifašistima", ocijenio je predsjednik.

Još jednom je odbacio usporedbe zločina iz osvete koje su počinili partizani 1945. s onima koje je NDH počinila nad nedužnima, samo zato jer su bili različiti.

Upozorio je i da ne postoje podaci o partizanima zarobljenim u ratu, jer su ih ustaše odmah strijeljali. "Na drugoj strani, sada se traži gdje su oni koje su partizani zarobili. Mnogi su imali priliku prijeći na partizansku stranu ili, ako im se moglo dokazati zločin, na tadašnjem standardu su bili suđeni", rekao je Mesić, dodajući kako ne želi reći da su tada primjenjivani današnji standardi zaštite ljudskih prava. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 20:14:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh