« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
BORBENI PJETLIĆ

Romney za naoružavanje sirijske oporbe

Mitt Romney optužuje Obamu za popuštanje Rusiji i krivi ga za smrt žena i djece u Siriji

Romney udara ispod pojasa
Romney udara ispod pojasa (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Rusija

,

Mitt Romney

,

Vladimir Putin

,

Sirija

,

oporba

,

naoružavanje

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney optužio je u ponedjeljak predsjednika Baracka Obamu da ne nudi posredovanje za Siriju i ponovo je pozvao na naoružavanje oporbe u vrlo kritičkom govoru o politici američkog predsjednika u vezi Bliskog istoka.

"U Siriji ćemo raditi s partnerima na identifikaciji i organiziranju članova oporbe koji dijele naše vrijednosti i pomoći im da dobiju oružje koje trebaju kako bi pobijedili Assadove tenkove, helikoptere i borbene zrakoplove", rekao je Romney u Vojnom institutu Virginije, na istoku Sjedinjenih Država.

On je politiku Baracka Obame nazvao neuspjehom i podsjetio da je režim Bashara al-Assada u posljednjih 20 mjeseci masakrirao više od 30.000 muškaraca, žena i djece. Romney je istaknuo "pasivnost i nedostatak vodstva" sadašnjeg američkog predsjednika.

"Postavio bih proturaketne štitove da nas zaštite od tih prijetnji i tada ne bi bilo nikakve fleksibilnosti s Vladimirom Putinom", čime je istaknuo kontrast s Obamom koji je u travnju tadašnjem ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedovu rekao da će biti fleksibilniji u tom pogledu ako bude ponovno izabran 6. studenoga.

Moskva se protivi NATO-ovom postavljanju proturaketnog štita u Europi koji bi ju štitito od raketa s Bliskog istoka, posebice Irana. Republikanac Romney bi pojačao sankcije toj zemlji, a Obamu je optužio da je dozvolio razvoj te opasne situacije kada se distancirao od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

09.10.2012. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh