« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OTKUDA DOLAZE?

Romi - mistično pleme

Međunarodni dan Roma utemeljen je na prvom Svjetskom kongresu Roma u Londonu, 8. travnja 1971.

Fotografija vijesti
Više o

Indija

,

kultura

,

Romi

,

tradicija

,

porijeklo

Kongres je okupio predstavnike iz 30 zemalja, a tada su odobreni i nacionalni simboli - zastava i himna, pa su Romi iz cijelog svijeta postali jedna nacija. Postoji 6 bazičnih ogranaka Roma danas: 3 zapadna i 3 istočna ogranka. Istočne grupe uključuju narode Lom, Dom i Lyuli. Radi se o manjim grupama Roma. Mnogi stručnjaci koji proučavaju nomadske narode, slažu se da se Romski etnos formirao do 15. stoljeća, kada su Romi putovali preko Male Azije u Europu.

Europljani su dugo vremena imali pogrešnu pretpostavku o porijeklu Roma. Vjerovalo se kako vuku korijene iz Egipta. Naime, engleske riječi za Rome i Egipćane, "gypsy" i "Egyptian", zvuče slično. No Romi su ovaj mit prihvatili pozitivno i poslužio im je za ujedinjenje. Vođe romskih grupa često su se nazivali vojvodama i grofovima malog Egipta.

Njemački znanstvenik Heinrich Moritz, bio je prvi koji je predstavio ideju o indijskom porijeklu Roma. Predstavnici ove teorije povlače paralelu između romskog jezika i sanskrita. Neke glasine govore kako neki stariji Romi mogu razumjeti indijske filmove bez prijevoda. No danas, znanstvenici vjeruju da su moderni Romi potomci indijske kaste Dom, čije su aktivnosti identične tradicionalnim okupacijama Roma: prerada metala, pjevanje i plesanje. Riječ "čovjek", prevodi se na romskom jeziku kao "rom", ali se slovo "r" izgovara kao guturalni konsonant, što zvuči kao "d". U Indiji, kasta Dom se kategorizira kao najniži sloj indijskog društva, a mnogi od njih i danas migriraju.

Druga teorija navodi kako su Romi potomci mnogih indijskih nižih kasta. No nemoguće je dokazati koja od ove dvije teorije je točna. Nomadske nacije ne stvaraju materijalnu kulturu.  Očito je da je kastinski sustav odredio asocijalnost socio-kulturološkog sustava Roma i utemeljio njihov stil života, jezik i tradiciju. Njihova različitost očito je potakla njihovu izolaciju i progon tijekom migracije na zapad.

Religija je igrala bitnu ulogu u svakodnevnom životu tijekom Srednjeg vijeka. Upravo je religija određivala ljudske stavove prema susjedima. Ni kršćani, ni muslimani nisu voljeli pogane. Vjerovanja Roma im svakako nisu pomogla tijekom integracije u novi svijet. Kraljica Engleske, Mary I., opisala je Rome kao prljavu rasu. Mađarski i hrvatski kralj Sigismund I. je 1432. oslobodio Rome od plaćanja poreza zbog njihove uloge u obrani regije. Romi su bili dobri kovači, te su mogli izraditi kvalitetne mačeve, oklop i topove.

10.04.2011. 20:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh