« Knjiga
objavljeno prije 2 godine
KNJIGE

Roman Pavić - Pozdrav iz Staljingrada

To su pustolovine o života trojice junaka, liječnika Ivana Petrovića, slikara Leona Jurića i svećenika Roberta Žunjića

Pozdrav iz Staljingrada
Pozdrav iz Staljingrada (Arhiva)
Više o

Pozdrav iz Staljingrada

,

Roman Pavić

Nedavno je objavljen obimni roman liječnika Romana Pavića na 640 stranica velikog formata (toliko nemaju ukupno objavljeno za cijeloga života ni mnogi uvaženi autori) Pozdrav iz Staljingrada, pustolovine o života trojice junaka, liječnika Ivana Petrovića, slikara Leona Jurića i svećenika Roberta Žunjića.

Radnja romana započinje u osvit Drugog svjetskog rata,pratimo promjene režima, bijeg trojice u 369. pukovniju Hrvatske vojske koja se bori protiv Crvene armije kod Staljingrada u njemačkim postrojbama, poraz Nijemaca,prelazak trojice u redove Rusa, slijede partizanski dani, hapšenje trojice kao pristalica IB-ea i napokon spas u inozemstvu.

Roman obiluje nizom stvarno nestvarnih likova koji iznose mnoštvo zanimljivih činjenica o umjetnosti, uz precizne opise operacija jednog od junaka,brojna promišljanja o životu i smrti, ljubavi i očaju, o nizu događaja i osoba.

No najvažnije od svega jest što mi se ova proza čini odličnim temeljem za zanimljivu domaću TV seriju koja bi mnogima približila krucijalne dane iz povijesti čovječanstva, iz povijesti čovjeka.

Jedino što prosječnog čitatelja može odbijati jest obim knjige,ali valja ustrajati, isplati se.

Piše: Miroslav Pelikan
20.04.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh