« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PODSJEĆAMO

Rok za prijavu za maturu istječe 31. 1. u ponoć

Ako još niste, požurite s prijavom jer zbog tehničke zahtjevnosti moguće su teškoće pri prijavljivanju posljednjeg dana roka

Više o

državna matura

,

rok za prijavu mature

,

prijava mature

,

prijava državne mature

,

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Rok za prijavu državne mature istječe u ponedjeljak 31. siječnja u ponoć, a gimnazijalci koji se dotad ne prijave neće moći završiti godinu niti upisati fakultet podsjeća Vjesnik.

Putem interneta od 1. prosinca do petka 28. siječnja prijavilo se 26 tisuća kandidata, a još njih 6000 trebalo bi se prijaviti. U posljednjem danu moguće je da neće biti dovoljno vremena za rješavanje eventualnih tehničkih problema prilikom prijava. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručuju učenicima da se svi koji imaju bilo kakvih poteškoća jave službi za pomoć korisnicima na e-adresu matura@skole.hr. 

"Podsjećamo sve kandidate da prijave ispita državne mature traju do 31. siječnja u 23.59. Nakon toga datuma više definitivno neće biti moguće prijavljivati ispite državne mature ili mijenjati već prijavljene ispite državne mature. Ako ne prijave maturu, gimnazijalci neće moći završiti razred niti aplicirati na studij", kažu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

I nakon 31. siječnja pa do 6. srpnja maturanti će moći prijavljivati studijske programe, no samo u okviru već prijavljenih ispita državne mature.

Nekoliko je novosti u drugoj po redu maturi, a jednom od njih otklonjena je najčešća zamjerka nastavnika i učenika što je polaganje ispita smješteno u drugo polugodište, odnosno što su se ispiti počeli pisati već od veljače. Ispite iz mature ove će godine učenici polagati od 23. svibnja do 6. lipnja, a prije toga su samo ispiti iz stranih jezika, odnosno esej iz hrvatskog. Dnevno će se smjeti pisati najviše dva ispita. Dva najvažnija ispita iz mature, ujedno obvezna uz strani jezik - matematika i hrvatski, pisat će se ponedjeljkom kako bi se učenici tijekom vikenda odmorili ili obavili posljednje pripreme. 

Novost je i 'srezani' broj izbornih predmeta na njih šest. Lani se moglo prijaviti neograničen broj predmeta. To su neki učenici iskorištavali ne pojavljujući se na ispitima, čime su nepotrebno stvarali troškove. Uvođenje plaćanja ispita iz mature još je jedna od novosti, no plaćati ispite trebaju kandidati koji su srednju školu završili ranijih godina, odnosno učenici iz drugih država. Cijena po ispitu je 135 kuna. 

28.01.2011. 10:44:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh