« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
hillary clinton:

Rok za povlačenje iz Afganistana nije 'smrtno ozbiljan'

Ministar obrane Robert Gates naglasio je kako povlačenje 2011. može uključiti samo manji broj postrojbi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Robert Gates

,

talibani

,

Robert Gibbs

,

Afganistan povlačenje

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u intervjuu za TV mrežu ABC, emitiranom u nedjelju, kako srpanj 2011. koji je predsjednik Barack Obama odredio kao rok za početak povlačenje američkih snaga iz Afganistana, nije "smrtno ozbiljan rok".

"Mi ne govorimo o izlaznoj strategiji ili o smrtno ozbiljnom roku. Ono o čemu govorimo je procjena da u siječnju 2011. možemo početi s tranzicijom, odnosno predajom odgovornosti afganistanskim snagama", rekla je Clinton za emisiju "Meet the Press" ABC Newsa.

Ministar obrane Robert Gates je kao gost u istome programu, također relativizirao Obaminu najavu povlačenja iz Afganistana, objavljenu zajedno s odlukom o slanju 30.000 dodatnih vojnika, koja je izložena oštrim kritikama oporbenih republikanaca.

"Mi ne govorimo o naglom povlačenju, već o nećemo što će se odvijati kroz određeno razdoblje. Naši zapovjednici misle kako ta pojačanja pružaju mogućnost da se ostvare značajni dobici u smislu zaokreta u zamahu talibana, oduzimanja njihovog nadzora nad teritorijem i snižavanja njihovih sposobnosti", rekao je Gates.

Naglasio je kako u iduće dvije do četiri godine treba očekivali značajnu američku vojnu prisutnost u Afganistanu, te da početno povlačenje u srpnju 2011. može uključivati samo manji broj postrojbi.

Komentari Clinton i Gatesa izgledaju proturječni u odnosu na izjavu glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa da je srpanj 2011. nefleksibilan datum za početak povlačenja američkih snaga.

Na pitanja o sadašnjoj američkoj operaciji "Kobrin gnjev" u južnoj pokrajini Helmand, rekao je da se odvija jako dobro. "To je jedan od razloga zbog kojeg su naši zapovjednici prilično uvjereni da se s prisutnošću marinaca već vide promjene u južnom Helmandu", rekao je.

Državna tajnica Clinton izrazila je sumnju da će čelnici talibana biti spremni odustati od nasilja. Kazala je kako je "jako skeptična" da će neki od talibanskih čelnika biti spremni "odbaciti Al Kaidu i nasilje" i prihvati afganistanski ustav.

Podsjetila je da je SAD 2001., prije početka intervencije u Afganistanu, tražio od Talibana da se odreknu Al Kaide i Osame bin Ladena, što su oni odbili, dodajući kako ne vidi zašto bi to danas učinili. (hina/metro-portal)

06.12.2009. 19:00:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh