« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
NEUSPJELA SURADNJA

Rohatinski zbog neslaganja s Vladom odlazi iz HNB-a

Željko Rohatinski rekao je nakon današnjeg predstavljanja izvješća Svjetske banke da odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

Zoran Milanović

,

HNB

,

Željko Rohatinski

Nakon 12 godina na mjestu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) odlazim iz HNB-a, najavio je danas guverner HNB-a Željko Rohatinski, javlja Hina.

Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a istječe 12. srpnja, rekao je novinarima nakon današnjeg predstavljanja izvješća Svjetske banke da odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića.

U nekoliko sam navrata izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada ocijeni da smo u stanju uspješno surađivati, no Vlada je ocijenila da takva suradnja više nije moguća. To mi je rekao premijer Milanović prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru, kazao je Rohatinski.

Na novinarski upit je li do razlaza došlo zbog njegove politike stabilnog tečaja kune, Rohatinski je ustvrdio kako je dosadašnja praksa pokazala da je stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sustava, pa ne vidi razloga da se to mijenja.

Guverner HNB-a prethodno je na skupu posvećenom izvješću Svjetske banke o europskom gospodarskom modelu ustvrdio da se u sadašnjoj krizi održivi ekonomski rast može postići samo uz potrebnu razinu štednje.

Hrvatska treba ići putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ograničena financijska sredstva preusmjerila s potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast s niskom inflacijom i stabilnim tečajem.

Nadam se da će Vlada i HNB na čelu s novim guvernerom krenuti tim putem, rekao je Rohatinski te se zahvalio svima, a posebno hrvatskoj javnosti na podršci koju mu je pružala tijekom proteklih 12 godina.

04.06.2012. 18:43:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh